Forældre skal huskes på børnenes vaccinationer

Skrevet af admin

12/12/2013

Dagens topnyheder

Mange forældre glemmer at få børnene vaccineret mod mæslinger, polio og kighoste, som er en del af børnevaccinationsprogrammet.

I fremtiden skal forældre huskes på at give deres børn de anbefalede vaccinationer.

- Vi kan se, at en del forældre ikke tager imod tilbuddet om gratis vaccination. I nogle tilfælde skyldes det aktivt fravalg, men vi ved også, at mange forældre simpelthen glemmer af få børnene vaccineret, siger sundhedsminister Astrid Krag (SF).

Torsdag fremsætter hun et lovforslag, der skal få flere forældre til at vaccinere deres børn ved at minde dem om vaccinationerne.

En undersøgelse fra Statens Serum Institut viser, at den hyppigste årsag til, at børn, der ved fem års alderen ikke har fået en revaccination mod difteri, stivkrampe, kighoste og polio, er, at forældrene har glemt det.

- Risikoen for, at børnene bliver syge, stiger, jo flere børn der ikke bliver vaccineret, og de senere år har vi desværre set gentagne udbrud af mæslinger, som er en alvorlig sygdom, siger Astrid Krag.

- Med lovforslaget ønsker vi at give forældre en venlig påmindelse.

Tilslutningen til det danske børnevaccinationsprogram er lavere end i de lande i Europa, vi normalt sammenligner os med.

En Unicef-rapport fra april i år viser, at under 90 procent af danske børn får de anbefalede vaccinationer. Det er et stykke fra WHO's målsætning om, at 95 procent af alle børn skal vaccineres.

Og det er en del lavere end i Sverige, hvor næsten 97 procent er vaccineret.

Lovforslaget betyder konkret, at Statens Serum Institut på baggrund af oplysninger i Det Danske Vaccinationsregister nu kan sende påmindelser til forældre til børn, der mangler vaccinationer.

/ritzau/