Forældre uden uddannelse holder igen med gode studieråd

Skrevet af admin

06/07/2016

Mest læste i dag

Langt de fleste forældre til unge, der har søgt ind på et studie, har talt med deres børn om, hvilken uddannelse de skulle vælge.

Men der er forskel på, hvor gavmilde forældrene er med de gode råd. Og om de føler sig godt klædt på til at rådgive deres børn om studierne.

Generelt er forældre med en videregående uddannelse mere involverede i deres børns studievalg sammenlignet med forældre, der ikke selv har studeret.

Det viser en ny undersøgelse, som Epinion har lavet for Uddannelses- og Forskningsministeriet. Undersøgelsen offentliggøres, netop som fristen for at søge ind på en videregående uddannelse via kvote 1 er udløbet.

- Tallene overrasker mig ikke. Og det er også naturligt, at nogle forældre engagerer sig mere end andre, siger uddannelses- og forskningsminister Ulla Tørnæs (V).

- Men det bekræfter mig til gengæld i, at det er utroligt vigtigt, at alle unge uanset social baggrund har så mange oplysninger tilgængelige, at de kan træffe deres valg om uddannelse på et oplyst grundlag, siger hun.

Af de forældre, der ikke har en videregående uddannelse, vil hver anden ikke råde deres børn til at tage en bestemt type uddannelse - såsom en universitetsuddannelse.

Blandt de uddannede forældre gælder det 38 procent.

Blot 36 procent af forældrene uden videregående uddannelse føler sig godt klædt på til at rådgive deres børn om valg af uddannelse. Hos de uddannede forældre er det 50 procent, der føler sig klar til at komme med indspark til de unges studievalg.

Om de førstnævnte forældre siger uddannelses- og forskningsministeren:

- Jeg tror i høj grad, at de ikke har viden og information om, hvad de forskellige uddannelser kan føre til af job, og hvad det indebærer at vælge et konkret studie.

- I de situationer vil jeg opfordre forældrene til at søge de informationer, som er tilgængelige, eller også at henvise de unge til den studievejledning, som findes.

Ulla Tørnæs henviser blandt andet til hjemmesiden uddannelseszoom.dk.

- Her vil man kunne finde oplysninger om beskæftigelsesmuligheder, ledighed og indkomst inden for de forskellige fagområder, siger hun.

36 procent af samtlige forældre i undersøgelsen har ikke søgt informationer i forbindelse med deres børns studievalg. 95 procent af forældrene har imidlertid talt med deres børn om, hvilken uddannelse de skal søge ind på.

/ritzau/