Forældre uforstående over for folkeskoleloven: I krænker vores børn med tvungen nøgenhed

Som loven ser ud nu, har den enkelte skoleleder ret til at bestemme, hvordan badesituationen efter idræt skal håndteres.

Blufærdige børn har altså ikke nødvendigvis ret til at droppe badet, selvom de ikke føler sig trygge ved fællesbadet med kammeraterne.

Det har fået odenseanske Helle Rasmussen til at indlede en underskriftsindsamling for at kræve en lovændring.

- Dansk lovgivning giver skoleledere, lærere og pædagoger fuldmagt til at tvinge tøjet af vores blufærdige børn i forbindelse med badet efter faget idræt. Danmark har underskrevet FN`s Børnekonvention om Barnets Rettigheder. Hermed burde vores børn være sikret de mest grundlæggende rettigheder, skriver Helle Rasmussen.

- Det pædagogiske personale har lovhjemmel til at nedgøre og manipulere med de blufærdige børn, indtil disse giver efter og deltager i badet. Er dette bad vigtigere end børnenes medbestemmelse og selvforståelse?, spørger hun retorisk under indsamlingen, som i skrivende stund har hentet 1.492 underskrifter.

Læs også: Skole sendte 10-årig dreng på 'stroppetur' i frostvejr

Dagens.dk har talt med Helle Rasmussen, der peger på danskernes berømte frisind i forhold til både frigørelse af porno og brænding af BH’er som en grund til, at vi glemmer at være tolerante over for de mennesker, der bare er blufærdige af natur.

- Blufærdige børn og unge bliver dagligt tvunget til at vise deres bare kroppe. De skal jo ‘lære at overvinde angsten’, og blive lige så naturlige som de frisindede, fortæller hun.

Hun er især frustreret over, hvor magtesløse, forældre er i sagen.

Helle Rasmussen har været i kontakt med en lang række politikere, foreninger og offentlige instanser, men hun føler, hun konstant løber panden mod en mur, da der henvises til folkeskolelovens paragraf 45, stk. 1, der giver skolelederen ret til suverænt at bestemme over sin egen institution.

I 2012 viste en undersøgelse fra Steno Museet i Aarhus, at næsten hver tredje af de ældste elever i folkeskolen har det dårligt med at bade med andre, mens en undersøgelse fra Center for Ungdomsstudier viser, at 15 pct. af pigerne i 7.-9. klasse ligefrem pjækker fra idrætsaktiviteter på skolen, fordi de ikke vil i fællesbadet.

Men på bl.a. Smidstrup-Skærup Skole nær Fredericia er der igen kære mor, hvis eleverne ‘glemmer’ gymnastikposen for at undgå badet.

- Så har vi både ekstra håndklæder og idrætstøj i alle tænkelige størrelser, siger skoleleder Lance Luscombo til Dagens.dk.

Skolelederen mener ikke, at man kan gøre ondt værre ved at tvinge børnene til at bryde deres personlig grænser og vise sig nøgne for hinanden.

- Skoler, der lader det være valgfrit, undgår bare konflikten. De glider af på problemstillingen, fordi det er nemmere, siger han.

- Jeg mener bestemt ikke, at det er en krænkelse af deres rettigheder, når vi tvinger dem i bad. Jeg ser det mere som en krænkelse, når vi giver dem valget, siger Lance Luscombo og uddyber:

- Børn i dag viser sig ikke så meget offentligt, så de får ikke den del af livet med. Det er vigtigt at kunne spejle sig i andre og se, at alle har forskellige kroppe.

Læs også: Viste tissemænd i skolegården: 8-årige bortvist fra skole

Hos Sex og Samfund kan de sagtens se sagen fra begge sider og vil helst ikke give et endegyldigt svar på problemet.

Marianne Lomholt, national chef i Sex og Samfund, mener dog, at det vigtigste er, at man respekterer børnenes individuelle grænser og mener modsat Lance Luscombo, at tvang ikke altid er den rette vej frem.

- Hvis barnet føler, det er enormt grænseoverskridende at bade, så bliver det ikke bedre af, at de bliver tvunget i bad med andre, siger Marianne Lomholt til Dagens.dk.

- Det er til gengæld vigtigt, at børnene igennem god aldersvarende seksualundervisning lærer, at vi er forskellige.

Og det er ikke nødvendigvis i baderummet, børnene skal lære om kroppens forskelligheder, selvom hun bestemt ikke fornægter, at det kan være en god idé diskret at brede seksualundervisningen ud til andre fag - også idræt, men uden at krænke børnene.

Læs også: Overlæge går fri for blufærdighedskrænkelse

Dagens.dk har talt med en mor, der stiller sig uforstående over for, hvorfor seksualundervisningen rykker ind i fællesbadet.

- Så det er en del af læringen, at de skal lure på hinanden? Jeg ville selv synes, det var ubehageligt, hvis jeg blev bedt om at gå i bad med mine kollegaer primært for at de skulle have lov til at lure på mig, siger hun.

Læs hele hendes historie her.

På Smidstrup-Skærup Skoler fortæller Lance Luscombo, at det har fungeret fint med tvang kombineret med dialog med henholdsvis drenge- og pigegrupperne.

- Jo, de har stadig lyst til at pjække, og der kommer også nogle tilbagefald en gang imellem, hvor grupper af elever nægter at bade, men langt de fleste går i bad, siger han.

Læs mere om sagen på tvunget-bad.dk
 

Følg Dagens Mødre for flere lignende artikler:

 

Dagens Gossip