Forældre ved for lidt om farlige energidrikke

Skrevet af admin

17/06/2014

Dagens topnyheder

Navnene på energidrikke er seje - Red Bull, Cult, Monster og Burn. Og rigtig mange børn og unge synes også, at det er cool og sejt at drikke dem.

Men forbruget er nu så stort, at det bekymrer Giftlinjen på Bispebjerg Hospital.

Her søger flere og flere børn og unge hjælp, fordi de føler sig utilpasse med blandt andet hjertebanken og forhøjet blodtryk efter at have drukket de koffeinholdige energidrikke.

Det er typisk børn og unge fra 10-15 års alderen, der drikker energidrikkene, og salgskurven er stigende, skriver Jyllands-Posten.

Men ofte er hverken børn eller forældre klar over, hvor skadeligt energidrikkene er. Derfor foreslår Orla Hav, fødevareordfører for Socialdemokraterne, nu, at der laves en kampagne målrettet forældrene.

- Mange forældre ved ikke, hvor skadelige drikkene er, og det er dem, der skal vejlede og sætte rammerne for deres børn. Energidrikkene er væltet ind over os, og ofte er forældrene ikke klar over, at lommepengene går til energidrikke, siger Orla Hav.

Mette With Hagensen, formand for forening Skole og Forældre, mener ligeledes, at mere viden er absolut nødvendig.

- Vi som voksne omkring børnene ved for lidt om, hvor skadeligt det faktisk kan være og lader børnene drikke det, som var det sodavand, siger hun og fortsætter:

- Vi ved godt, at der bagpå dåsen står, at det er skadeligt for små børn, gravide og kvinder, der ammer, at drikke energidrikkene. Men det står der jo på så meget.

- Men den reelle skadelige virkning og også den mængde, som nogle af børnene kommer til at drikke, er hverken børn eller voksne altid opmærksomme på.

Problemet med energidrikkene er den mængde koffein, de indeholder. Selv en lille energidrik indeholder koffein, der svarer til to store kopper kaffe.

Både De Radikale og De Konservative ønsker en dialog med branchen.

- Fødevareminister Dan Jørgensen (S) har indkaldt detailbranchen til et møde efter sommerferien. Det glæder mig, så vi kan få en dialog om problemet. Jeg kunne godt tænke mig, at detailhandlen tog ansvar, siger fødevareordfører Sanne Bjørn (R).

- Mere information er oftest vejen frem, siger Charlotte Dyremose (K), der vil i dialog med branchen om, hvordan man kan tydeliggøre forbrugeroplysningen.

/ritzau/