Forbrugerne holder på pengene. Det koster industrien job

Skrevet af admin

18/12/2013

Dagens topnyheder

På landsplan er antallet af beskæftigede faldet med fem procent siden 2009.

Men det er ikke alle brancher, som har mistet arbejdspladser. I ejendomshandel og udlejningsbranchen var der i 2012 knap otte procent flere beskæftigede end i 2009, hvor 41.514 arbejdede med huse og lejligheder.

Det viser en analyse, som Ugebrevet A4 har lavet på baggrund af tal fra eStatistik. Ud af de i alt 19 brancher, som arbejdsmarkedet er delt op i, har der været jobvækst i de seks.

Også i råstofindvindingsbranchen og undervisningssektoren er der kommet flere i job.

Den helt store taberbranche er industrien, hvor knap hvert femte job er forsvundet på tre år. Også bygge- og anlægsbranchen, energiforsyningssektoren og transportbranchen er hårdt ramt af fyringer.

Krisen har ændret på, hvilke brancher der vækster på beskæftigelsesområdet, forklarer Niels Westergaard-Nielsen, økonomiprofessor ved Copenhagen Business School.

- De brancher, hvor vi normalt ville have vækst, går dårligt, fordi der er problemer med forbrugernes efterspørgsel og med finansieringen.

- Flere af de brancher, der vokser, er ikke drevet direkte af forbrugernes efterspørgsel. Flere af dem er derimod statsfinansieret, siger økonomiprofessoren og henviser til blandt andet undervisnings-, sundheds- og kultursektoren.

Samlet set er beskæftigelsen faldet fra 2.817.957 i 2009 til 2.673.552 i 2012.

- Hvis man sammenligner med andre lande, går det væsentligt dårligere i Danmark end andre steder.

- Vores tab i job er næsten af samme størrelsesorden som i Italien, og det er ikke Italien, vi plejer at sammenligne os med, siger Niels Westergaard-Nielsen til Ugebrevet A4.

/ritzau/