Forbrugerne ryster en smule på hånden

Skrevet af admin

21/03/2016

Dagens topnyheder

De danske forbrugere, der ellers i stor stil var med til at holde hånden under væksten sidste år, er tilsyneladende begyndt at vakle i troen på fremtiden.

Danmarks Statistik har mandag offentliggjort sin måling af forbrugertilliden for marts måned, og den viser en svag tilbagegang til 3,6 mod 4,0 i februar.

Selv om en positiv tillidsindikator som udgangspunkt også er udtryk for positive forventninger til fremtiden, så er det nuværende niveau under gennemsnittet for de seneste seks måneder.

Og i 2016 har forbrugertilliden været faldende fra måned til måned.

Dansk Erhvervs cheføkonom, Steen Bocian, bemærker også, at de adspurgte danskere for første gang siden begyndelsen af 2013 forventer stigende ledighed.

- Det lover ikke godt for forbrugsudviklingen, da økonomisk usikkerhed typisk får familierne til at holde igen.

- Denne udvikling bør bekymre, hvis tendensen bider sig fast, skriver han i en kommentar til dagens tal.

Steen Bocian forventer dog en forbrugsfremgang på omkring to procent i år, og her ligger han på linje med de fleste andre økonomer.

Dansk Industris vicedirektør, Kent Damsgaard, forventer endda en fremgang på 2,3 procent.

- I 2015 var privatforbruget vækstmotoren i økonomien, og vi tror på, at forbruget fortsat vil bidrage til væksten.

- Privatforbruget er hjulpet på vej af en lav oliepris og de lave renter, der giver forbrugerne flere penge mellem hænderne, siger han i en kommentar.

Forbrugernes frygt for ledighed modsiges af arbejdsløshedstallene, der har været faldende igennem en lang periode.

Samtidig har Danmarks Statistik mandag også offentliggjort tal for lønmodtagerbeskæftigelsen i januar, som nu er oppe på 2,63 millioner.

Det er 89.700 flere end i foråret 2013, men der er omvendt fortsat et gab på 89.400 personer sammenlignet med toppen i 2008.

/ritzau/