Forbrugerøkonom savner kritisk sans hos unge forbrugere

Skrevet af admin

27/11/2015

Dagens topnyheder

54.000 unge er røget i RKI's register over dårlige betalere, og 112.000 til 140.000 unge mellem 18 og 30 år har problemer med at betale deres regninger ifølge Forbrugerrådet.

Det skyldes blandt andet, at de unge forbrugere i mindre grad end tidligere bruger deres kritiske sans, vurderer Ann Lehmann Erichsen, forbrugerøkonom hos Nordea.

- Det er, som om de unge er blevet mindre kritiske overfor, hvad de siger ja til end tidligere, siger hun.

Det illustreres af en undersøgelse, Nordea har lavet, der viser, at hver femte smartphone, der ligger i lommerne rundt omkring, er købt på kredit.

- Vi ved fra den økonomiske psykologi, at alt det negative bliver sorteret fra. Så lyder 298 kroner for en telefon billigt. Men det er hver måned i 50 måneder, så man ender med at betale for halvanden telefon, siger Ann Lehmann Erichsen.

Hun henviser til tal fra RKI, der viser, at 20 procent af de 54.000 unge, der er registret som dårlige betalere, står for 80 procent af gælden.

- Så for otte ud af ti kan man med en plan komme ud af det, hvis den unge vil og har lyst til at gøre det. Resten vil få svært ved det, fordi deres gæld simpelthen er for stor, og det vil påvirke deres økonomi i mange, mange år.

En anden grund til at særligt unge optager gæld, er det stigende antal muligheder for et hurtigt lån.

- Når man er 18 år, er man myndig og får dermed det store økonomiske kørekort. Alligevel har mange ikke den indsigt, det kræver at tage et lån, siger hun.

Ifølge Ann Lehmann Erichsen er det nemmest, at de unges forældre sikrer, at deres børn har den fornødne økonomiske ansvarlighed.

- Vi har spurgt børnene flere gange. De vil helst have, at mor og far fortæller om det, siger hun.

- Der er også nogle forældre, der ikke formår det, så selvfølgelig skal der også undervises om lån, renter og konsekvenserne af et stort forbrug i skolen.

Mange forældre hjælper deres børn økonomisk. Ifølge en undersøgelse fra Spies Rejser har 42 procent af alle unge mellem 18 og 25 år fået hjælp til at finansiere enten en rejse, en bil, et boligkøb eller en boligrenoveringer af deres forældre.

/ritzau/