Forbrugerråd: EU bør slippe de digitale tjenester helt fri

Skrevet af admin

09/12/2015

Dagens topnyheder

Det vil være en stor fordel for danske forbrugere, hvis EU-Kommissionens forslag om at gøre op med geografisk binding af digitale tjenester bliver en realitet.

For det vil gøre det muligt at se favoritserien eller en god film, som man har købt sig adgang til på nettet, uanset hvor man opholder sig i EU, siger seniorjurist ved Forbrugerrådet Tænk, Anette Høyrup.

Hun mener dog, at EU bør tage skridtet fuldt ud.

- Hvis forbrugerne for alvor skal have glæde af det digitale indre marked, så bør man åbne helt op, så alle har adgang til at købe alle tjenester, uanset hvilket land de kommer fra, siger seniorjuristen.

For forslaget giver nok forbrugerne ret til at tage deres digitale tjenester med over landegrænser, men det lægger ikke op til, at forbrugerne skal kunne købe udenlandske tjenester fra hjemlandet.

- Som dansk forbruger kan jeg ikke købe et abonnement til det engelske Netflix for eksempel. Det er ærgerligt, for der kan godt være nogle udenlandske tjenester med større udvalg af film eller musik, som jeg er interesseret i.

Forslaget om at gøre op med geografisk begrænsning af digitale tjenester - såkaldt geoblocking - er et af de første i forbindelse med EU's udvikling af et digitalt indre marked. Forslaget får ros med på vejen fra forbrugernes vagthund.

- Det er klart en fordel for forbrugerne, for når nu vi alligevel betaler til Netflix, HBO eller andre musik- eller filmtjenester, så får vi nu mulighed for at få adgang til vores indhold, når vi rejser rundt i de andre lande, siger Anette Høyrup.

- Nu bliver forbindelsen ofte cuttet, når vi rejser væk fra Danmark, men forslaget giver os mulighed for at tilgå det, vi alligevel betaler for, på hotelværelset i udlandet eller på ferien, tilføjer hun.

Forslaget skal nu behandles i EU-Parlamentet og af ministre fra medlemslandene.

Forslaget forventes ifølge pressemeddelelsen fra EU-Kommissionen at blive en realitet i 2017 og vil umiddelbart gælde i de 28 EU-medlemsstater.

/ritzau/