Forbrugerråd: Forbrugere har penge til gode på dankortet

De danske forbrugere har i årevis betalt for meget i gebyr, når de har brugt dankortet til at købe varer på nettet. Og de penge skal selvfølgelig betales tilbage. Det siger Forbrugerrådet Tænks formand, Anja Philip.

Foreningen af Danske Internetbutikker (FDIH) har på vegne af en række butikker lagt sag an mod Nets, og forbrugerne bør også have sin del af pengene retur, da butikkerne for det meste har væltet gebyret over på kunderne.

- FDIH vurderer, at forbrugerne siden 2008 alene i direkte omkostninger har betalt omkring 30 millioner kroner for meget for varer købt på nettet. De penge skal selvfølgelig betales tilbage, siger Anja Philip.

- Det er jo ulovligt dét, der her er foregået. Derfor ville det eksempelvis give god mening at pålægge Nets at sænke gebyrerne på dankortbetalinger yderligere i en periode og på den måde lade dem betale pengene tilbage til alle os forbrugere, siger hun.

For godt en måned siden slog Konkurrenceankenævnet fast, at Nets skal sænke dankortgebyret på nethandel med omkring 30 procent.

I alt er det vurderet, at Nets har opkrævet omkring 150 millioner kroner for meget på nethandler siden 2008. Og Anja Philip håber, at Forbrugerombudsmanden vil gå ind i sagen på forbrugernes vegne.

De danske internetbutikker har samlet over 60 medlemmer og har et samlet krav på 28 millioner. Det er en femtedel af de 150 millioner kroner, som FDIH vurderer, at Nets har opkrævet for meget.

Resten af pengene har Nets opkrævet dels hos virksomheder, der ikke er medlem af FDIH, dels ved nogle af FDIH's medlemmer, som ikke ønsker at deltage i søgsmålet.

Der blev i 2012 foretaget omkring 60 millioner dankorttransaktioner på internettet, og Konkurrenceankenævnets afgørelse sparer de danske forbrugere og internetbutikker for en udgift på 30-50 millioner kroner om året.

Forbrugerombudsmanden oplyser til Jyllands-Posten, at han i øjeblikket overvejer, om det er en sag, han vil gå ind i, og derudover har han ingen kommentarer.

/ritzau/

Dagens Gossip