Forbrugerråd frygter høj pris for bankaftale

Regningen kan ende på forbrugernes bord, siger Forbrugerrådet Tænk, efter at EU-landene sent onsdag blev enige om at oprette en fond med 410 milliarder kroner, som skal bruges til at lukke krakkede banker.

Det er bankerne, der skal betale til fonden.

Men konkurrencen mellem de danske banker kan blive skyld i, at forbrugerne kan ende med at betale prisen for, at europæiske banker lukkes uden at give store konsekvenser for det pågældende lands økonomi.

Konkurrencen er nemlig ikke hård nok, mener Forbrugerrådet Tænk.

- Bankerne konkurrerer ikke hårdt nok, især ikke på prisen. Derfor kan vi godt frygte lidt, at når omkostningerne ved den her ordning bliver større for bankerne, sendes hele regningen over til forbrugeren, siger seniorøkonom i Forbrugerrådet Tænk, Morten Bruun Pedersen.

Han forklarer, at var der hård konkurrence mellem de danske pengeinstitutter, ville de ikke i lige så høj grad kunne sende regningen videre til forbrugeren, for så ville forbrugeren finde en billigere bank.

Forbrugerrådet Tænk mener, at det blandt andet skal være nemmere at gennemskue bankernes priser, at sende bankforretninger i udbud på nettet og at sammenligne de tilbud, man får fra bankerne.

Morten Bruun Pedersen siger, at rådet kan se argumenter for og imod bankaftalen, som EU-landene er blevet enige om.

- Det er selvfølgelig godt, at hvis et dansk pengeinstitut går ned, er der en stor fond, der kan hjælpe til, og det må man selvfølgelig også betale for.

- Men som konkurrencesituationen er i Danmark, kan man frygte, at hele regningen sendes videre til forbrugeren.

Fonden skal i 2026 rumme 410 milliarder kroner. Alle de penge kommer fra bankerne selv.

/ritzau/

Dagens Gossip