Forbrugerrådet: Lav en ordentlig kulegravning af Nets

Uanset hvem der ejer Nets, der blandt andet står bag dankortet, så skal forbrugerne vide sig sikre på, at deres databeskyttelse er i orden.

Det siger vicedirektør Vagn Jelsøe, Forbrugerrådet Tænk.

- Vi forholder os i første omgang ikke til, hvem der ejer Nets. Vi forholder os til, hvordan Nets bliver drevet, slår vicedirektøren fast.

I mandagens Berlingske bliver det skrevet, at hvis Nets skulle blive solgt til en amerikansk virksomhed, kan ingen dansk lovgivning garantere, at følsomme data ikke bliver udleveret.

- Jeg synes, at det er vigtigt, at politikerne tager bekymringerne alvorligt, når vi hører fageksperter sige, at databeskyttelsen kan være truet. Så bliver forbrugerne selvfølgelig urolige, siger Vagn Jelsøe.

Det er blandt andre juraprofessor ved Københavns Universitet Henrik Udsen, der vurderer, at der kan opstå problemer, hvis Nets bliver solgt til amerikanere.

På grund af bekymringerne vil et politisk flertal i Folketinget uden om regeringen kræve, at et uafhængigt ekspertudvalg skal kulegrave konsekvenserne af et salg af Nets.

- Vi støtter fuldt op om idéen med at få lavet en ordentlig kulegravning af regelsættet omkring Nets, så vi kan være sikker på, at det er skudsikkert uanset, hvem der måtte eje det, siger Vagn Jelsøe.

Vicedirektøren siger, at hvis lovreguleringen omkring Nets skulle være tilstrækkelig, burde det ikke have nogen konsekvenser. Stadig er der grundlag for at kigge nærmere på sikkerheden omkring den.

- Udgangspunktet er, at vi skal have tilsyn med Nets, og at vi skal sikre, at europæiske regler for databeskyttelse gælder for de data, der ligger i Nets uanset, hvem ejeren er. Det er de to ting, der er vigtige at slå fast i en regulering, siger han og fortsætter:

- Det er også udgangspunktet for den regulering, der er i dag, men jeg synes, at det er en god idé at kigge på, om den er tilstrækkelig skudsikker.

Ud over dankortet står Nets bag betalingsservice og NemID.

/ritzau/

Dagens Gossip