Forbrugerrådet vil have politikerne på banen i overvågningssag

Udmeldingen fra Forbrugerrådet kommer, efter at det er kommet frem, at den amerikanske efterretningstjeneste National Security Agency (NSA) og den britiske ækvivalent Government Communications Headquarters (GCHQ) arbejder på at få adgang til krypteret information. Derfor bakker Forbrugerrådet nu op om oppositionens tidligere krav til regeringen om en redegørelse for omfanget af overvågningen.

»Danske politikere skal komme på banen og gøre det klart, præcist hvor sikkert eller risikofyldt det er at færdes på nettet med sine private data,« siger jurist Anette Høyrup fra Forbrugerrådet, der har persondatabeskyttelse som arbejdsområde. Hun kalder afsløringen af den udenlandske overvågning »et wake up-call«, der ifølge hende tydeliggør et behov for at øge niveauet i den danske IT-sikkerhed.

Kryptering bruges til at beskytte data, når man for eksempel bruger netbanker, onlinebutikker og når man logger ind på offentlige hjemmesider med NemID.

Også Rådet for Digital Sikkerhed, der er en medlemsorganisation med specialviden om informationssikkerhed, peger på et behov for en øget bevidsthed om risikoen ved digitalisering.

Det er Datatilsynet, der skal kontrollere, at danskernes private data ikke bliver misbrugt, skriver dr.dk.

Et flertal i Folketinget har krævet, at justitsminister Morten Bødskov (S) skal sætte tilsynet til at se på de store internetudbydere for at undersøge, om de har hjulpet det amerikanske sikkerhedsagentur NSA med at overvåge danske borgere.

I midten af ugen havde tilsynet ikke modtaget nogen henvendelse fra Justitsministeriet.

Dagens Gossip