Forbud mod computere på vej i Danmark

Det er blandt andet Dansk Erhverv, Coop og it-branchen, der advarer mod konsekvensen af en ny bekendtgørelse, som forbyder salg og import af varer med fire slags ftalater.

Ftalater er det kemiske stor, der bruges til at blødgøre plastic, men kan være hormonforstyrrende.

Forbuddet rammer ikke kun legetøj og produkter, der er i direkte kontakt med slimhinder og hud. Det betyder reelt, at computere ikke må sælges i Danmark fra 2015, fordi der er blødgjort plastic inde i hardwaren.

»Kæden ser simpelthen ud til at være hoppet af,« siger Jakob Zeuthen, chef for Dansk Erhvervs miljøpolitik.

Forbuddet havde været i høring, inden det trådte i kraft i november, og erhvervslivet har været kritisk, men ikke råbt højt nok, erkender Coop.

»Vi har advaret på et mere overordnet niveau, fordi vi først har lært de konkrete konsekvenser at kende nu,« forklarer Malene Teller Blume fra Coop.

Hun har siden januar taget kontakt til 500 leverandører over hele verden og forklaret dem, at deres produkter skal være fri for ftalaterne senest til december, så Coop kan nå at skille sig af med de gamle varer, der også er omfattet af forbuddet.

Mange leverandører har i første omgang ikke svaret, men har senere oplyst, at man på grund af kravet overvejer helt at droppe det danske marked.

Venstre er lydhøre over for erhvervslivets kritik.

»Der er nødt til at blive fundet en løsning. Det kan ikke passe, at al elektronik skal købes i grænsehandlen,« siger miljøordfører Henrik Høegh (V).

Miljøminister Ida Auken (SF) mener, at kritikken kommer lidt sent, men vil nu sætte Miljøstyrelsen på sagen.

Dagens Gossip