Forbud mod kors: Nyhedsoplæser må ikke bære halskæde

Debatten raser i Norgen efter den norske tv-kanal NRK har givet nyhedsoplæseren Siv Kristin Sællmann en påtale for at bære et kors, mens kameraerne ruller.

Det skriver den norske netavis, Värt Land, vl.no.

NRK, der er Norges statsejede radio- og tv-selskab og den største medieorganisation i Norge, mener åbentbart, at religiøse symboler som kors hindrer en uafhængig nyhedsformidling.

Følg Dagens.dk på Facebook - Altid gratis nyheder og underholdning

Og derfor blev den norske tv-veteran Siv Kristin Sællmann, som er et kendt ansigt for de fleste nordmand kva sin mangeårige rolle som nyhedsoplæser, kaldt til samtale om hendes halssmykke - et 1,4 cm langt kors med sorte diamanter.

- Han (chefen, Anders Särheim red.) gav mig besked om ikke at bruge kors. Jeg oplevede det som et forbud. Efterfølgende har han modereret forbuddet, men retningslinjerne gør, at jeg fremover ikke kommer til at bære kors på arbejde, siger Siv Kristin Sællmann til vl.no. og tilføjer:

- Jeg skønner, at jeg ikke kan gå med et stort kors, hver gang jeg læser nyheder op. Men jeg går med mange smykker, og af og til går jeg med et lillebitte guldkors med sorte diamanter, som er mit favoritsmykke.  

Forbuddet møder kritik fra flere steder i Norge - også fra regeringen. 

- At NRK-journalister er pålagt retningslinjer for ikke at bære kors på tv, lyder søgt, siger præsten Sturla Stålsett, som leder regeringens tro- og livssynsudvalg, der blandt andet behandler religiøse symboler i offentligheden.

LÆS OGSÅ: Norsk stats-tv sender live strikkemaraton fredag aften 

Ifølge vl.no bunder forbuddet i, at flere seere har reageret på Sællmanns halssmykke.

NRK mener ikke, at de er gået over strengen i sagen. Distriksredaktøren på NKR, Anders Särheim, påpeger, at det er helt normalt, at der holdes samtaler med nyhedsoplæserne om deres beklædning.

- I NRK har vi en klar holdning til, at nyhedsværter skal være klædt neutralt. Og vi opfordrer dem til at undgå brug af smykker med religiøse og politiske betydninger. Efter samtalen var det Siv selv, der konkluderede, at hun ikke kunne bære korset, hvis hun skulle opretholde sin neutralitet, siger Ander Särheim til vl.no.
     

Dagens Gossip