Forbud mod pesticider skal redde Europas bier

EU har besluttet at indføre et forbud mod tre typer pesticider, der mistænkes for at kunne tage livet af bierne.

EUs sundheds- og forbrugerkommissær Tonio Borg meddelte fredag, at kommissionen er blevet enig om at udstikke forbud mod de tre pesticider thiamethoxam, clothianidin og imidacloprid.

»Dagens beslutning markerer endnu en milepæl i forsøget på at sikre en sundere fremtid for vores honningbier, som spiller to vigtige roller - ikke kun som producenter af honning, men først og fremmest som bestøvere. Omkring 80 procent af al bestøvning kan tilskrives honningbierne,« siger Tonio Borg i en skriftlig kommentar.

EU-landene har været stærkt uenige i sagen, og kompromiset er endt med et midlertidigt forbud fra 1. december og to år frem.

Det skal give eksperterne mere tid til at undersøge, om der er hold i formodningen om, at stofferne skader bierne.

»Det er glædeligt, at langtidseffekten af pesticiderne nu kan blive undersøgt,« siger formand for Danmarks Biavlerforening, Knud Graaskov.

»Man mener, at en af langtidsvirkningerne kan være, at bierne mister evnen til at finde hjem og derfor går til. Det kan være en del af forklaringen på den store bidød, der er oplevet i Europa de sidste år,« siger Knud Graaskov.

Glæden over forbuddet deles af Europaparlamentarikeren Dan Jørgensen (S), der er næstformand for Europaparlamentets miljøudvalg.

»Bierne er truede i Europa. Derfor er det utroligt glædeligt, at EU-kommissionen i dag endegyldigt forbyder de her pesticider, som udgør en stor del af problemet for bierne,« siger han.

»Hvis bierne forsvinder, kan det blive katastrofalt for vores biosystemer og ikke mindst vores fødevareproduktion,« siger Dan Jørgensen.

Hos landbruget vækker beslutningen om det midlertidige forbud bekymring. Danske landmænd bruger ikke de tre pesticider direkte på markerne, men de bruges til at behandle frø af eksempelvis raps med, inden frøene kommer i jorden. Det gør planterne modstandsdygtige over for insekter.

Når landmændene ikke kan bruge de tre pesticider, er alternativet ifølge brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer øget brug af andre former for sprøjtning.

»Alternativet er, at vi skal sprøjte markerne, når de er nysåede, og det vil betyde, at vi skal ud med sprøjten flere gange. Dermed vil belastningen rent miljømæssigt stige cirka ti gange, bare når vi taler raps,« siger viceformand i Landbrug & Fødevarer, Lars Hvidtfeldt, der mener, at forbuddet er indført på det »mest spinkle grundlag, man kan tænke sig«.

Hos Miljøstyrelsen anerkender man, at der formentlig skal sprøjtes mere, men ikke så meget, som landbruget regner sig frem til.

»Det kan blive nødvendigt med en ekstra sprøjtning med et andet insektmiddel, men hvis man vælger det mindst belastende middel, så vil det betyde cirka to procent mere i forhold til den samlede målsætning,« siger kontorchef Lea Frimann Hansen, Miljøstyrelsen.

Det midlertidige forbud skal evalueres efter to år.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip