Forbund efterlyser 200-300 nye betjente til fængslerne

Skrevet af admin

12/06/2016

Dagens topnyheder

Hvis vagtplanerne skal hænge sammen i landets fængsler og arresthuse, skal der ansættes 200 til 300 nye fængselsbetjente.

Det er vurderingen fra Fængselsforbundet. Forbundets formand advarer om, at dårlig bemanding er et decideret sikkerhedsproblem.

- I øjeblikket mangler vi mellem 200 og 300 fængselsbetjente bare for at besætte de vagter, der er. Så der vil fortsat være alenearbejde og forholdsvist få betjente på vagt. At udfylde det personaleunderskud, som vi har lige nu, er et stort problem.

- Og det gør i hvert fald ikke sikkerheden bedre, siger formand Kim Østerbye.

Meldingen kommer, efter at en kvindelig fængselsbetjent lørdag eftermiddag blev overfaldet i Randers Arrest.

Overfaldet skete i en celle. En 18-årig mandlig indsat slog betjenten i hovedet, rev totter af hendes hår og snittede hende med et barberblad, oplyser Fængselsforbundet.

Barberbladet kom fra en engangsskraber, som den indsatte havde fået udleveret.

Manden er sigtet for vold mod tjenestemand. Han blev søndag i et grundlovsforhør varetægtsfængslet i fire uger, oplyser Østjyllands Politi.

Fængselsforbundet ser overfaldet som et eksempel på, at fangerne er blevet farligere.

- Vi skal klædes bedre på, og vi skal have de nødvendige ressourcer til at håndtere den type fanger, der er i fængslerne, siger Kim Østerbye.

- Flere steder går vi enten alene eller to betjente sammen med fangerne, og det er simpelthen for lidt.

De seneste år er der faktisk blevet længere mellem de indsatte i fængslerne. Det hænger blandt andet sammen med et fald kriminaliteten, og at flere dømte afsoner deres straf med fodlænke eller ved samfundstjeneste.

Men samtidig er mange betjente gået på pension, og Kriminalforsorgen har været meget tilbageholdende med at ansætte nye, forklarer Kim Østerbye.

- Vi har oparbejdet et underskud, der er fuldstændigt katastrofalt for den daglige vagtbesættelse, siger han.

/ritzau/