Forbund: Indsatte skal kunne sige godnat over telefonen

Skrevet af admin

11/02/2015

Dagens topnyheder

Tusindvis af ulovlige telefoner finder vej ind i de danske fængsler og til de kriminelles hænder.

Men i stedet for at slå ned på problemet med strengere straffe til de indsatte for at have fået fat i mobiltelefonerne, bør man overveje et forsøg med mobiltelefoner i fængslerne, mener John Hatting, formand for Kriminalforsorgs­foreningen, der repræsenterer civilt ansatte i fængselsvæsnet.

- Det nytter ikke at fortsætte den hidtidige strammerkurs, det skaber kun flere kriminelle. Skal vi have de indsatte til at opgive kriminaliteten, skal vi tænke normalisering og også give dem mulighed for at sige godnat til deres kone og børn, siger han i en skriftlig kommentar.

John Hatting reagerer på nye tal fra Kriminalforsorgen, som viser, at der sidste år blev konfiskeret 1921 mobiltelefoner i de danske fængsler og arresthuse. Det svarer til omkring fem mobiltelefoner om dagen og en stigning på 14 procent i forhold til 2013.

Det høje antal af beslaglæggelser er sket, selvom der er en erklæret nultolerance over for ulovlige mobiltelefoner i fængselsvæsnet, skriver Politiken onsdag.

Ifølge Kriminalforsorgens sikkerhedschef Michael Gjørup er det stort problem i de danske fængsler.

- Mobiltelefonerne kan bruges til at skaffe alle mulige ulovlige ting, planlægge undvigelser, koordinering af indsmugling af stoffer og meget mere, siger han til Politiken.

John Hatting understreger også, at der skal tages nogle forbehold, hvis forsøget skal føres ud i livet.

- Selvfølgelig kan der være en slagside, og derfor foreslår jeg også, at man indfører stikprøvekontroller og forbyder telefoni, hvis fanger bliver taget i at koordinere kriminalitet, siger han.

- Det kan sagtens være, at vi først skal gøre os nogle erfaringer med de "normale" afsonere, inden de allerhårdeste kriminelle også får lov, lyder det videre fra Hatting i forhold til forsøg i lukkede fængsler.

En ulovlig mobiltelefon kan give den indsatte en ny fængselsstraf på op til seks måneder. Typisk får man mellem syv og 10 dages fængsel.

/ritzau/