Forbund: Kandidater skal ikke låne til grad

Det er ikke en god idé, når LO foreslår helt eller delvist at fjerne SU på kandidatdelen af de lange videregående uddannelser i sit udspil "Danmark gearet til vækst - samlet jobpakke".

Det mener Djøf, der er faglig organisation for blandt andre jurister.

- LO's forslag vil modarbejde lige præcis den sociale mobilitet i uddannelsessystemet, som SU er sat i verden for at understøtte, siger Wenche Marit Quist, forsknings- og uddannelsespolitisk chef i Djøf.

Hun mener, at det vil være med til, at især unge af kortere uddannede forældre vil fravælge en lang videregående uddannelse.

- Det går imod hele grundtanken med fri og lige adgang til uddannelse. Og det er overraskende, at netop LO ikke har højere uddannelsesmæssige ambitioner på deres medlemmers børns vegne, siger hun.

LO's udspil skal være med til samlet set at skabe 16.000-24.000 ekstra job i 2013-2014. Og 1,2 milliarder kroner skal hentes ved en reform af SU'en.

- Det kan overvejes helt eller delvist at fjerne SU på kandidatdelen af de lange videregående uddannelser og erstatte det med en lånemulighed, skriver LO i sit udspil til regeringens konkurrenceevnepakke, der kommer i løbet af foråret.

- Studerende på den afsluttende del har en meget høj sandsynlighed for at gennemføre uddannelsen, og de vil opnå en meget høj livsindkomst.

Djøf har spurgt 1261 af deres medlemmer, der studerer, og her svarer 54 procent, at de vil læse videre uanset SU eller ej, mens 42 procent vil overveje at slutte med en bachelorgrad i stedet for at blive kandidat.

Ingeniørforeningen Ida er helt på linje med Djøf og mener, at LO's forslag om lånefinansiering af kandidatdelen på de lange uddannelser er et eklatant selvmål, der vil give arbejdsløshed blandt LO's egne medlemmer.

- Ingeniørforeningens undersøgelser dokumenterer tydeligt, at for hver gang en mindre virksomhed ansætter sin første ingeniør, bliver der skabt op mod otte nye job i virksomheden.

- Derfor virker LO's forslag mest af alt som skud i egne fødder, siger formanden for Ingeniørforeningens Arbejdsmarkedsudvalg, Morten Thiessen.

/ritzau/

 

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip