Forbund: Vores advarsler om momsrefusion bliver ikke hørt

Hos Dansk Told- og Skatteforbund, som organiserer de ansatte i Skat, er man ikke videre overrasket over, at Rigsrevisionen nu har besluttet at granske de enorme momsudbetalinger, der de sidste år er nået langt over 200 milliarder kroner.

Virksomheder, der sælger deres produkter i udlandet, kan nemlig få refunderet den danske moms på deres vareindkøb. Ifølge Politiken, modtog Skat i 2010 anmodninger for 160 milliarder kroner, men sidste år var det tal steget til 226 milliarder.

De ansatte i Skat føler, at de ofte har forsøgt at gøre opmærksom på, at det kunne være et område, hvor der kan svindles. Men ligesom så mange gange før, så bliver de ikke hørt, siger formand Jørn Rise.

- Vi er kede af det. Vi har mange gange sagt, at det er et latent område. Jeg må til stadighed konstatere, at jeg lever i en branche, hvor det hedder "hvad sagde jeg". Der er en vis reaktionstid, fra man siger noget, til der sker noget.

- Det er sådan, man bedst kan karakterisere det, siger han.

Og ifølge Jørn Rise vil der altid være en risiko for, at nogle snyder, når der er mulighed for udbetaling af store beløb.

- Jeg kan høre fra mine medlemmer, at der er en trend til, at virksomhederne lader sig registrere, og så indsender de negative momsangivelser en fire-fem gange.

- Så bliver selskabet tvangsopløst, og så står Skat med gælden, som de ikke kan inddrive. Der er bare så mange tegn på, at her er der et område, som man virkelig skal være opmærksom på, siger Jørn Rise.

Men på grund af de mange nedskæringer, kan medarbejderne i Skat simpelthen ikke følge med, lyder det fra formanden.

- Der er for få medarbejdere. Det er et generelt træk for Skat, at vi hele tiden bliver skåret ned på. Og det giver de her udslag.

Ifølge Politiken har medarbejderne i Skats egen momskontrol flere gange forsøgt at slå alarm, i takt med at udbetalingen af negativ moms til store og små virksomheder er steget voldsomt, mens kun et fåtal af sagerne er blevet kontrolleret.

Skat siger i avisen, at man kun kontrollerer to eller tre procent af sagerne, og man er åbne for en grundigere revision.

/ritzau/

Dagens Gossip