Ford er kommet på Nationalmuseet

Det er i år 100 år siden, at Henry Ford for alvor udbredte samlebåndet i sin bilproduktion.

Læs også: Ny sammenslutning giver store rabatter på brændstof

Det fejrede Nationalmuseet på amerikansk vis: Nemlig med burgere og colaer. Men Danmark har også del i Fords historie. Fra 1919 og helt frem til 1966 blev der produceret Ford-biler i Danmark:

- Bilerne til hele det Skandinaviske og nordeuropæiske marked blev faktisk samlet i København, siger museumsinspektør og seniorforsker Lars K. Christensen i en pressemeddelelse.

Samlebåndet var et hit

Den største af de danske Fordfabrikker lå i Sydhavnen og producerede allerede 225 biler fra første dag.

- Hvor arbejderne før skulle vide en masse om hele produktionen, skulle de nu kun beskæftige sig med en lille del. Ved at bryde arbejdsprocessen op, kunne man producere mere på kortere tid. Det var det der gjorde at samlebåndsarbejde så populært, fortæller Lars K. Christensen.

Læs også: Ford tilbage med privatleasing

Ford i historiebøgerne

I dag er meget samlebåndsarbejde erstattet af maskiner og nye arbejdsformer er kommet efter. Men Fords ideologi om masseproduktion er alligevel gået over i historiebøgerne:

- Ford drømte et samfund, som gennem masseproduktion kunne forsyne forbrugerne med alt, hvad de behøvede - og til lave priser. For hvis arbejderne samtidig tjente nok til selv at kunne købe de varer, de producerede – jamen, så ville konflikter og slagsmål om samfundets goder forsvinde, slutter Lars K. Christensen.

Se videoen nedenunder...

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip