Forening: Andelshavere i swap-knibe bør ikke droppe sager

Skrevet af admin

19/11/2015

Dagens topnyheder

Hos Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation har direktør Jan Hansen fulgt sagen om den aarhusianske andelsboligforening Engskoven, der har tabt store summer på et kompliceret lån med renteswap, som foreningen fik hos Jyske Bank i 2006.

Og han er ærgerlig over, at banken onsdag er frifundet af Vestre Landsret, men mener samtidig, at dommen på mange måder alligevel er gået andelshavernes vej.

- Retten slår fast, at når der er tale om et så komplekst finansieringsprodukt som et renteswap, stiller det skærpede krav til, hvordan og hvor meget banken skal informere en andelsboligforening.

- Banken har skærpet oplysningspligt, men den skal også sikre sig, at modtagerne forstår rådgivningen, siger Jan Hansen.

Ifølge Vestre Landsret er den aarhusianske andelsforening bundet af den aftale om renteswap, som blev indgået med Jyske Bank. Banken skal heller ikke betale erstatning til andelshaverne, som har tabt penge på lånet, efter at renten faldt.

- Problemet er, at renten er faldet, siden aftalen blev etableret. Det har betydet, at markedsværdien for renteswap har været negativ. Det får foreningens formue til at blive ramt, og andelenes værdier er faldet drastisk, siger Jan Hansen.

Han afviser, at det har været andelshavernes eget ansvar at sætte sig ordentligt ind i sagerne, når det gælder låneaftaler med banken.

- Det produkt er så kompliceret, at selv rådgiverne har haft svært ved at finde ud af det, siger han.

Dommens udfald skyldes blandt andet, at foreningens påstand har været for upræcis.

- Så man kan ikke sige, at fordi banken blev frifundet her, så skal andre foreninger droppe sager om renteswap. Tværtimod, siger Jan Hansen.

- Der er dog en forældelsesfrist på tre år fra det tidspunkt, hvor man burde have erkendt, at der var noget galt, siger han.

Ifølge Jan Hansen har omkring 1000 andelsboligforeninger i dag renteswaplån. Der bliver stort set ikke indgået nye aftaler, siger han.

/ritzau/