Forening bag stormoské anerkender borgmesters bekymring

Skrevet af admin

07/03/2016

Dagens topnyheder

Det bekymrer talsmanden for Forbundet for Islamiske Foreninger (FIF), Mahmoud Jama, at planen om at opføre en stormoské i Aarhus ser ud til at vakle.

Søndag aften meldte Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) ud, at han har mistet tilliden til FIF, som står bag projektet.

Det sker, efter at TV2 har afsløret, at flere imamer blandt andet rådgiver en voldsramt kvinde til at undgå politianmeldelse og i stedet søge hjælp hos et shariaråd.

- Vi kan godt forstå, at borgmesteren bekymrer sig om de kontroversielle udtalelser fra nogle bestemte imamer, men på den anden side er moskéen et projekt for hele Aarhus, som har været undervejs i rigtig mange år, siger Mahmoud Jama.

Et rødt flertal i Aarhus Byråd bakkede sidste år op om at sælge en byggegrund nær Gellerup til opførelsen af en ny stormoské.

Nu vil Venstre i Aarhus fremlægge et beslutningsforslag i byrådet for at få flertal mod at sælge grunden til FIF.

- Vi har haft et rigtig godt samarbejde med borgmesteren og kommunen undervejs. Vi var faktisk kommet så langt, at vi bare skulle købe jorden, siger Mahmoud Jama.

Han håber, at tilliden kan blive genoprettet.

- Det vil være godt for hele byen. Det er godt, når Aarhus skal være europæisk kulturhovedstad i 2017, og det er også godt for mangfoldigheden.

Jacob Bundsgaard mener dog, at foreningen har talt med to tunger.

- De har sagt ét for åbne kameraer, men noget andet for lukkede døre. Vi kan under ingen omstændigheder acceptere shariaråd, eller at imamer lægger pres på kvinder, for at de går tilbage til deres voldelige ægtefæller, udtalte borgmesteren søndag aften.

Mahmoud Jama understreger, at de udtalelser, som er afdækket i TV2's udsendelser, ikke er principper, som FIF bygger på.

- Det er ikke i overensstemmelse med de danske love og regler, og det er ikke noget forbundet er enig i. Det er ikke en del af vores principper, og han udtaler sig ikke på vegne af os, men på sine egne vegne, siger han.

Forbundet for Islamiske Foreninger består af 11 islamiske foreninger.

I begyndelsen var den omstridte Grimhøjmoské også en del af projektet, men sidste år stillede en række af Aarhus' politikere det ultimatum, at hvis projektet skulle blive til noget, måtte den omstridte Grimhøjmoské trække sig fra samarbejdet.

/ritzau/