Forening: Danskeres madspil skal stoppes med mindre fade

Skrevet af admin

17/04/2014

Mest læste i dag

Påskebordet skal helst bugne af lam, æg, laks og rejer.

Det tyder alt i hvert fald på, når man ser på danskernes indkøbsvaner i påskeugen. Men de proppede borde betyder også en proppet skraldespand, viser nye beregninger fra interesseorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Enkle tip kan dog være med til at reducere madspildet, lyder det fra stifteren af forbrugerbevægelsen Stop Spild Af Mad, Selina Juul.

- Det er en tradition, at man gerne vil have et kæmpe påskebord med alle mulige retter, og det er fint, for det skal jo være hyggeligt, men man behøver ikke at stille alt frem på en gang. Fyld fadene op i takt med, at de tømmes, siger hun og tilføjer:

- Og brug mindre fade og mindre tallerkner. Så putter gæsterne mindre på tallerkenen, og fadene kan altid fyldes op. Hvis maden står og sveder på bordet i flere timer, bliver man nødt til at smide det ud, så gem det i køleskabet, så holder det længere.

En tommelfingerregel er, at et voksent menneske spiser mellem 500 og 800 gram mad inklusiv brød.

Tallene fra Landbrug & Fødevarer viser, at for hver gang danskerne bruger 1000 kroner på påskemad, ender mad for 140 kroner i skraldespanden. Eller hvad der samlet svarer til mad for 279 millioner kroner.

På en normal uge havner der madskrald for 225 millioner kroner i de danske skraldespande.

Danskerne køber 24 procent mere mad i påskeugen end i en gennemsnitlig uge, og det får altså også omfanget af madspild til at eksplodere.

Det behøver bare ikke at ske, mener Selina Juul.

- Der bliver købt allermest lam, laks, æg og rejer. Laksen kan man bruge til næste påskefrokost ligesom æggene. Lammet kan bruges til biksemad eller en lækker salat.

- Det vigtigste er bare, at man ikke blander maden sammen, for det holder sig bedre, når det opbevares hver for sig, siger hun.

Det er første gang, at Landbrug & Fødevarer, der varetager interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder, har analyseret danskernes indkøb i påsken.

Undersøgelsen blev foretaget i uge 13 sidste år, og tallene forudsætter, at danskerne smider lige så meget ud i påskeugen som i årets andre uger.

/ritzau/