Forening: Forkert demensdiagnose kan gøre folk mere syge

Skrevet af admin

16/04/2016

Mest læste i dag

Personer, der ved en fejl diagnosticeres med demens, risikerer at blive mere syge, hvis de eksempelvis i forvejen lider af en depression.

Derfor er det stærkt kritisabelt, at over 40 procent af dem, der stilles diagnosen demens under 65 år, er forkert diagnosticeret. Det mener Knud Kristensen, der er landsformand for landsforeningen Sind, som er en forening for sindslidende og deres pårørende.

- Noget af den medicin, man behandler demens med, kan have den bivirkning, at man får en depression, og nogle af dem, som får stillet diagnosen demens, men ikke lider af det, har faktisk en depression i forvejen, siger han.

Knud Kristensen understreger, at han ikke er uddannet læge, og derfor ikke kender til omfanget af patienter, der skulle bliver mere syge af at blive behandlet som dement.

- Men behandler man folk med depression med medicin, som kan give depression, så siger min hjerne mig, at det kan forværre depressionen.

Kritikken kommer på baggrund af et forskningsnotat fra Nationalt Videnscenter for Demens, som Magasinet P har fået fat i.

Det viser, at diagnosen demens kun er korrekt stillet hos 58,5 procent af de undersøgte personer under 65 år i en stikprøveundersøgelse fra Landspatientregistret.

Hos Alzheimerforeningen mener man, at der skal specialisering til, for at komme de mange fejldiagnoser til livs.

- Vi har spredt udredningen over 40-50 forskellige steder i Danmark, og det bliver vi simpelthen nødt til at stramme op på. Vi skal have færre, men bedre, enheder, hvor kvaliteten kommer i højsædet, siger direktør i Alzheimerforeningen, Nis Peter Nissen.

Ifølge Alzheimerforeningen, så er der i alt omkring 1500 danskere under 65 år, der lever med en diagnose som dement, og der findes cirka 200 forskellige udgaver af sygdommen.

Ifølge Nationalt Videnscenter for Demens, så løber de samfundsmæssige udgifter til demens op i omegnen af 24 milliarder kroner om året i Danmark.

/ritzau/