Forening vil fjerne straffeattestens unødvendige pletter

Det er erfaringen hos foreningen »Exit - fra indsat til værdsat«, hvis formål er at støtte både tidligere og nuværende indsatte, der gerne vil begynde på en frisk.

»Folk med plettede straffeattester kommer helt klart bagest i jobkøen,« siger organisationschef Ann Skov Sørensen til Berlingske Nyhedsbureau.

Hun mener, at man bør indføre en »form for differentiering af straffeattesterne«.

»Der er en tendens til, at arbejdsgiverne forlanger en ren straffeattest, når de ansætter. Det er klart, at man ikke ansætter en pædofil i en børnehave eller en bogholder, der er dømt for underslæb, men der er jo mange ting, der ikke har relation til det arbejde, man skal passe. Man kunne med fordel lave en ordning, hvor man indhenter en straffeattest, der kun er relevant for det arbejdsområde, vedkommende skal beskæftige sig med,« siger hun.

Analyseinstituttet Epinion har for Det Kriminalpræventive Råd lavet en måling, der tager temperaturen på danskernes syn på tidligere kriminelle. 48 procent siger nej til at ansætte én, der er dømt for tyveri, mens 82 procent ikke vil arbejde sammen med en person, der er tidligere voldtægtsforbryder.

»Det er meget forståeligt. Men det handler i høj grad om ukendskab,« siger Ann Skov Sørensen og uddyber:

»Når vi møder folk, der har siddet i fængsel, opdager vi, at mange af dem er helt almindelige mennesker som vi andre. Overordnet set synes vi, at alle mennesker skal have en chance,« siger hun.

I samme undersøgelse giver 88 procent af danskerne udtryk for, at tidligere kriminelle bør have en ny chance.

»Det er dejligt, at der er så mange, der synes det,« siger Ann Skov Sørensen.

Dansk Folkepartis retsordfører, Peter Skaarup (DF), glæder sig over danskernes lyst til at give tidligere kriminelle en ny chance, men forstår samtidig godt modviljen, når det handler om at arbejde sammen med tidligere kriminelle.

»Det er sundt og godt, at så forholdsvis mange gerne vil give oprigtigt angrende kriminelle en ny chance,« siger han og uddyber:

»Men jeg tror ikke, at man grundlæggende kan ændre på de her ting. Det er jo en følelsesmæssig sag, om man vil give folk en ny chance,« siger han.

Dagens Gossip