Foreninger i brev til EU: Eva Kjer bryder miljøregler

Skrevet af admin

15/02/2016

Mest læste i dag

Mens miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) selv er til møde i Bruxelles, har EU-Kommissionen modtaget et brev fra fem bekymrede danske organisationer, der mener, at regeringens landbrugspakke bryder EU's miljøregler.

- Det er et angreb på den danske natur og miljø, som vi ikke kan sidde overhørig, sige direktør i Danmarks Naturfredningsforening Susanne Herfelt i en pressemeddelelse.

Ud over Danmarks Naturfredningsforening er brevet underskrevet af Dansk Ornitologisk Forening, Danmarks Sportsfiskerforbund, Forbrugerrådet Tænk og Det Økologiske Råd.

Landbrugspakken, som i næste uge bliver genstand for en høring og et samråd med ministeren, er på kant med det såkaldte nitratdirektiv og vandrammedirektivet, mener de fem organisationer.

- Vi vurderer, at regeringens planer klart strider imod EU's regler for miljøbeskyttelse på flere områder, siger Susanne Herfelt.

I brevet til EU-Kommissionen skriver organisationerne, at den danske landbrugspakke er på kant med "flere direktiver".

Organisationerne peger på nitratdirektivet og vandrammedirektivet, som har til formål at beskytte grundvandet og det øvrige vandmiljø mod nitrat fra landbruget.

Landbrugspakken lægger op til, at landbruget kan øge mængden af kvælstofgødning, og det vil ifølge organisationerne automatisk øge udvaskningen. Det skal samtidig ses i lyset af, at Danmark er særlig udsat, fordi det meste drikkevand kommer fra grundvandet, lyder det.

Organisationerne opfordrer kommissionen til at "sætte fokus på den danske landbrugspakke".

- Vi vil være meget interesserede i en lejlighed til at drøfte disse spørgsmål yderligere og håber, at der kan arrangeres et møde med kommissionen i den nærmeste fremtid, afslutter brevet.

/ritzau/