Forgylder kommunalt ansatte: Embedsmænd tjener millioner

Skrevet af Lars Bjørknæs

02/05/2016

Mest læste i dag

- Der er ikke mere fedt at tage af, så det vil være kernevelfærden, det går ud over.

Sådan lød det fra Steffen Husted Damsgaard, formanden for Landdistrikternes Fællesråd, da han i efteråret overfor Politiken kommenterede på en række spareforslag. Dermed gentog han et mantra, som høres igen og igen, når talen falder på kommunerne – at der umuligt kan spares yderligere.

Det åbne spørgsmål er dog, om der er tale om en myte. Med baggrund i aktindsigter har Journalista.dk i samarbejde med Folkets.dk netop offentliggjort en undersøgelse der viser, hvilke lønninger embedsmændene i 98 ud af landets 99 kommuner modtog i 2015. Den bygger på aktindsigter og fastslår, at der langt fra er smalhals, når lønsedlerne dumper ind ad brevsprækkerne.

Tvært imod tjente 364 kommunale embedsmænd dette år før skat over en million kroner, hvoraf de 102 sikrede sig mindst halvanden million.Bag tallene gemmer der sig det overraskende, at det langt fra kun var kommunaldirektørerne, som i 2015 nåede op i de absolut højeste lønrammer.

Således tjente eksempelvis Roskildes velfærdsdirektør 1.800.587 kroner, mens hendes overordnede, kommunaldirektør Henrik Kolind, kunne trække sig tilbage med 2.071.024 kroner.

Forsker langt fra overrasket
De høje lønninger hos kommunerne, kommer langt fra bag på Roger Buch, Forskningschef i samfundsvidenskab ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole.

Overfor Folkets.dk opstiller han dog en usynlig grænse for, hvor høje aflønningerne kan blive :- Når embedsmænd opnår en meget høj løn, kan det rammes af det, man kunne kalde en glasloftseffekt. Det er måske det, som er sket for departementscheferne (ministeriernes øverste administrative leder, red.).

Tidligere var der ikke mange kommunale chefer, der kom over millionen, men når først loftet er sprængt, kan det gå hurtigt opad.De høje lønninger til kommunernes topfolk, sker ifølge Roger Buch samtidig med, at der ellers er foretaget en række besparelser:

- Lige præcis i den kommunale verden, har man virkelig spændt livremmen ind. Medarbejderne i kommunerne er blevet presset til at levere mere, uden at få store lønstigning. Man har nedlagt omkring 39.000 stillinger indenfor de seneste år, så man har fået mere at lave som eksempelvis skolelærer og sosu-assistent. Derfor kan chefernes lønstigninger vække forargelse hos de menige medarbejdere.

Du kan se den samlede liste over hvad topfolkene i din kommuner tjener her.

Følg Dagens Debat for flere lignende artikler: