Forgyldte embedsmænd: 10 offentligt ansatte der tjener langt mere end folketingspolitikerne

Skrevet af Lars Bjørknæs

20/01/2016

Mest læste i dag

Dagens.dk kan via opnåede aktindsigter fastslå, at de danske parlamentsmedlemmer langt fra er så højtlønnede, som de seneste dages debat ellers kunne tyde på.

I hvert fald hvis man sammenligner med offentligt ansatte embedsmænd, der arbejder for staten eller kommunerne.

Faktisk tjener politikerne på Christiansborg mindre end eksempelvis Ærøs kommunale vandværksmester, der har fem medarbejdere under sig.

Kommunale højdespringere
Ærøs kommunale vandværkmesters selvangivelse lyder på 780.558 kroner - eller cirka 100.000 kroner mere end folketingsmedlemmernes.

Vandværksmesteren er dog langt fra højt lønnet blandt kommunalt ansatte ledere.

Således har direktørerne for Nordborg Kraftvarmeværk og Kara/Noveren lønninger, som årligt løber op i henholdsvis 1.410.765 og 1.146.190,38 skattekroner.

Embedsmænd stikker ministres løn
En del af debatten om politikernes lønninger, som er blevet udløst af den såkaldte Vederlagskommissionens konklusioner, har drejet sig om ministrenes løn.

Aktuelt tjener de mellem 1,2 og 1,5 millioner kroner årligt, hvilket overgås af lang en række statsansatte embedsmænds lønninger.

Blandt dem er Kirkeministeriets departementschef med en årlig løncheck på 1.720.498,49 kroner, mens Banedanmarks øverste chef tjener 1.605.060,46 kroner årligt.

Selv disse lønninger er væsentligt under Statsministeriets departementschef, som tjener på den pæne side af 2.5 millioner kroner. Dermed har han næsten det dobbelte i lønningsposen, end hvad chefen Lars Løkke Rasmussen (V) modtager.

DF-profil: Vi skal ikke klage – eller ændre noget
Sådanne lønninger, får dog ikke Dansk Folkepartis gruppeformand Peter Skaarup til at ville pille ved politikernes lønninger:

- Der kan være nogle der siger, at det bør være statsministeren, som tjener mest hos staten. Men skulle det så betyde, at lønnen for statsministeren og andre ministres skulle stige markant? Det mener jeg ikke, for vi får ikke bedre politiske beslutninger og mere visionære forslag, ved at forhøje lønninger, siger han til Dagens.dk.

Selvom de politiske ledere dermed tjener mindre en visse embedsmænd i det offentlige, understreger han, at politikerne ikke har noget at klage over:

- Man kan jo altid diskutere lønningers størrelse, men jeg mener ikke, at Folketingsmedlemmer skal klage. Vi har gode vilkår også ud over lønnen, og har eksempelvis fri togtransport til arrangementer rundt om i landet. Det er en god ordning i forhold til mange andre på arbejdsmarkedet.

Tidligere skatteminister ønsker fokus på embedsmændene
Opfattelsen af at, det er embedsmændenes indtjening til dels er underordnet, deles ikke af SFs Jonas Dahl.

Overfor Dagens.dk vurderer han, at deres lønstigninger har været overraskende store:

- Man kan godt rejse en diskussion om, hvorvidt lønstigningerne i centraladministrationen og kommunerne har været uforholdsmæssigt store. Der sidder nogle folk, som i den grad har haft nogle massive lønfremgange de sidste 10 år, siger Jonas Dahl.

Ifølge den tidligere skatteminister, fremstår mange af embedsmændenes lønstigninger voldsomme:

- Nogle af embedsmændene har haft for høje lønstigninger sammenlignet med, hvad der ellers har været gældende i den offentlige sektor. Topembedsmændene har haft ganske pæne lønstigninger, og spørgsmålet er, om det har været for voldsomt, uddyber han.

Vederlagskommissionen fremlagde sine konklusioner mandag, hvilket skal danne grundlag for forhandlinger mellem Folketingets partier om, hvordan medlemmer af Folketinget og ministre for fremtiden skal aflønnes.

10 eksempler på offentligt ansatte der tjener mere end folketingsmedlemmer:
Folketingsmedlemmernes årlige løn er cirka 660.000 kr. (inklusiv skattefrit tillæg på 61.000 kroner), hvor ministres årlige løn spænder mellem 1.17-1.46 millioner kroner. 

Disse offentligt ansatte tjener dog mere end politikerne:

  1. Statsministeriets departementschef : Over 2,5 millioner kroner
  2. Kirkeministeriets departementschef : 1.720.498,49 kr.
  3. Banedanmarks øverste leder : 1.605.060,46 kr.
  4. Arbejdsskadestyrelsen administrative chef : 1.427.366,64 kr.
  5. Direktør i Nordborg Kraftvarmeværk A/S : 1.410.765 kr.
  6. Sundhed.dk's direktør : 1.337.104,47 kr.
  7. Direktør i Kara/Noveren : 1.146.190,38 kr.
  8. Direktør i Energiforsyningen i Køge: 1.074.977,34 kr.
  9. Direktør i Modtagestation Syddanmark I/S: 1.065.558,04 kr.
  10. Provas direktør: 1.086.000 kr.
     

Læs også: Udgifter til Folkemødet er eksploderet: Champagne, gaver og privatfly på skatteborgernes regning

Læs også: Kommune ansatte ulovligt inhabil konsulent, selvom hans firma havde rod i regnskaberne

Følg Dagens Politik for flere lignende artikler: