Forhenværende FBI-chef skal mægle mellem VW og sagsøgere

Skrevet af admin

11/01/2016

Dagens topnyheder

Tidligere chef for det amerikanske forbundspoliti Robert S. Mueller er udpeget til at søge forlig i et hav af civilretlige søgsmål mod Volkswagen.

Det meddeler en dommer i Californien, hvor flere end 500 søgsmål er indgivet mod den skandaleramte tyske bilkoncern.

Den amerikanske dommer Charles Breyer udnævner Mueller, som var chef for FBI fra 2001 og 12 år frem, til at hjælpe med at finde forlig i sagerne mod VW.

Den forhenværende politichef vil ifølge dommeren gøre brug af sin "betydelige erfaring og dømmekraft i forsøget på at fremme forligsforhandlinger mellem parterne i denne komplekse sag".

Volkswagen er de seneste måneder blevet mødt med erstatningskrav for en samlet sum af adskillige milliarder dollar fra ejere af biler, som har haft snydesoftware indbygget.

Den amerikanske stat har sagsøgt VW for 46 milliarder dollar for brud på en lov om luftforurening.

Den tyske bilkoncern har erkendt, at den i 580.000 biler har indbygget software, så de kan udlede op til 40 gange så meget NOx (kvælstofilter) som tilladt, uden at det bliver opdaget i test.

Bilkoncernen erkendte sidste år at have indbygget snydesoftware i millioner af dieselbiler i blandt andet USA for at leve op til amerikansk lov om udledning af kvælstofilter.

Med denne snydesoftware ændrede bilerne opførsel under test og udledte mindre NOx, end ved normal kørsel.

Fuskeriet var at finde i omkring 11 millioner biler.

Skandalen kostede Volkswagens administrerende direktør jobbet. Den sendte også salget af selskabets biler, der blev markedsført som miljøvenlige, på retur.

/ritzau/Reuters