Forligspartier tager hul på kampfly-diskussion

Skrevet af admin

12/05/2016

Dagens topnyheder

Det vil med al sandsynlighed ikke rokke meget ved regeringens beslutning om at forhandle med Lockheed Martin om at købe 27 F-35-kampfly, at forligskredsen torsdag eftermiddag mødes for at drøfte aftalen nærmere.

Det mener Hans Engell, politisk kommentator og tidligere forsvarsminister.

- Jeg føler mig helt sikker på, at regeringen og Socialdemokraterne har en grundlæggende enighed om, hvor de vil hen. Det kan godt være, at det bliver lidt færre end 27 kampfly, men jeg tror ikke, det bliver mange flere, siger han.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) ventes klokken ti at offentliggøre, at Danmark efter regeringens opfattelse bør afgive en ordre på 27 fly af typen F-35.

De syv partier i forligskredsen mødes torsdag eftermiddag klokken 16. Forud for mødet har flere af partierne meldt deres krav til aftalen ud.

De Konservatives forsvarsordfører, Rasmus Jarlov, har meddelt, at 27 nye kampfly er for lidt. Han vil have 30 nye fly.

Omvendt har De Radikale et stærkt ønske om at begrænse antallet af fly "så meget som muligt", har tidligere udenrigsminister Martin Lidegaard (R) udtrykt i Politiken.

I samme dur har SF tidligere sagt, at man sigter på mellem 18 og 24 nye kampfly.

Men disse indvendinger vil ikke få meget opmærksomhed, lyder det fra den politiske kommentator.

- Det får ingen indflydelse. Kernen i den aftale, der bliver indgået, bliver mellem regeringen og Socialdemokraterne.

- Man skal huske på, at anskaffelsen af sådanne fly rækker 20-30 år ud i fremtiden. Det bliver skiftende regeringer i de kommende mange år, der skal sidde med det her projekt. Derfor er kernen i det her Lars Løkke (V) og Mette Frederiksen (S), siger han.

Hans Engell kan ikke forestille sig, at der kan rokkes ved, at det er Lockheed Martin med kampflyet F35, som regeringen skal forhandle med.

- Den er klappet af. Der ligger en henstilling fra kampflykontoret, og en sådan indstilling vil man følge, siger han.

Forligskredsen består af Venstre-regeringen, Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti, Liberal Alliance, De Radikale, SF og De Konservative.

/ritzau/