Formand: Arbejdsløse humanister er en generalisering

Skrevet af admin

17/12/2013

Dagens topnyheder

Uddannelser inden for kommunikation, historie og filosofi er igen i skudlinjen, når vi taler om uddannelser, der fører til arbejdsløshed.

Unge strømmer i høj grad til de såkaldte humanistiske uddannelser, hvor der ikke er mange jobmuligheder i sigte, meddelte Produktivitetskommissionen tirsdag.

Formanden for Dansk Magisterforening står dog uforstående over for den udmelding.

- Det er skuffende, at de tænker så bagudrettet og generaliserende om humanister. Det overrasker mig, at de ikke har taget højde for de sidste fem-seks års udvikling, siger formand Ingrid Stage til Ritzau.

Hun peger på, at der i løbet af de sidste par år er sket en ændring på jobmarkedet for humanister.

- Humanisterne har formået at komme ind i nye jobfunktioner. Går man længere tilbage, var der tale om højere arbejdsløshed. Så der er i virkeligheden tale om en succeshistorie, siger hun.

Produktivitetskommissionen har listet en række tiltag op, som skal gøre Danmark til et mere produktivt land. Det er her, at uddannelse kommer ind i billedet.

Et fast arbejde og en høj løn er at foretrække, hvis samfundet skal få det maksimale ud af ens uddannelse.

Kommissionen mener, at forskel på SU, brugerbetaling eller skærpelse af optagelseskrav kan hjælpe unge på vej til uddannelser med bedre jobmuligheder.

Formanden vil dog stærkt fraråde, at man nægter flere studerende adgang til de humanistiske uddannelsen.

- Jeg synes, at man skal uddanne dem, man kan, med en vis kvalitet. Det største problem er, hvis man uddanner for mange i forhold til den kvalitet, man kan tilbyde, siger Ingrid Stage.

Unge, der ønsker en humanistisk uddannelse, er steget markant igennem årene, og humaniora er nu den fagretning, hvor antallet af dimittender er vokset mest de seneste 20 år.

/ritzau/