Formand for Etisk Råd: Unge kvinder skal kunne få abort uden at spørge forældrene

Unge kvinder mellem 15 og 18 år, der bliver gravide, risikerer at skulle føde barnet mod deres vilje, fordi de skal have tilladelse fra forældrene til at få en abort. Og det er ulogisk, mener Jacob Birkler, formand for Det Etiske Råd. I onsdagens udgave af Politiken skriver han i et debatindlæg, at det sender »et forkert signal, som efter min vurdering kan virke krænkende på unge kvinder«, at de ikke har samme mulighed som ældre kvinder for at afslutte en graviditet indtil udgangen af 12. graviditetsuge.

»Vi skal hjælpe de kvinder bedst muligt, og det synes jeg ikke, vi gør ved at kræve forældrenes samtykke. Vi sender et signal om, at de ikke selv kan tage stilling til det her spørgsmål. Det kan virke krænkende, at andre i princippet kan blokere for, at man kan få en abort«, siger han til Politiken.

Han peger således på, at unge kvinder, der ønsker en abort, skal tilbydes rådgivning og vejledning som alternativ til forældresamtykke.

»Det virker også skævt, at unge kvinder på 17 år, der er gift, ikke skal have forældrenes samtykke til abort, alt imens langt de fleste unge, som lever ugift, skal have deres forældres samtykke til abort,« skriver han.

Som loven er i dag, kan kvinder under 18 år søge om tilladelse til provokeret abort uden forældrenes tilladelse, hvis for eksempel religiøse eller etniske forhold spiller ind.

Blandt Folketingets sundhedsordførere er der dog delte meninger om forslaget fra formanden. Hvor de Radikale og Venstre ifølge Politiken umiddelbart er enige, er Dansk Folkeparti og de Konservative imod at ændre loven.

»Det er et meget, meget stort indgreb. Vi skal ikke sende et signal om, at det kan man bare få gjort i en håndevending, uden at forældrene ved det, så man nærmest kan bruge det som prævention. Så gammel er man heller ikke, når man er 15 år«, siger sundhedsordfører Benedikte Kiær (K) til Politiken.

Men der er ingen grund til at tro, at unge kvinder under 18 år vil begynde at bruge muligheden for fri abort som erstatning for prævention, siger generalsekretæren for Sex og Samfund, Bjarne B. Christensen.

»Antallet af kvinder, der får abort mere end én gang, er ikke voldsomt stort, og ingen undersøgelser tyder på, at abort bliver brugt som prævention. En abort er sidste udvej, og den bliver også brugt med måde. De unge, som får en abort, er ikke bare ligeglade,« siger han til avisen.

Det sker ifølge Politiken yderst sjældent, at en ung kvinde bliver tvunget til at gennemføre en uønsket graviditet. I 2010 fik 860 kvinder i alderen 15-19 år udført en provokeret abort inden for abortgrænsen. Det svarer til 15 aborter per 1.000 kvinder i aldersgruppen.

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip