Formand om dømte betjente: Forkert at dække over kolleger

Skrevet af admin

22/04/2015

Mest læste i dag

Det bygger på en helt forkert opfattelse af loyalitet, når fængselsbetjente dækker over hinanden i problematiske sager. Det siger fængselsforbundets formand, Kim Østerbye, efter at to betjente i sidste uge blev dømt for at lyve i retten.

- Man skal ikke dække over sine kolleger. Det er fuldstændig forfejlet. Man skal fortælle, hvad man har set. Hverken mere eller mindre, siger han.

De to betjente løj om forløbet af en voldsepisode i fængslet Anstalten ved Herstedvester, der ligger i Albertslund og er Kriminalforsorgens psykiatriske specialinstitution.

De løj tilsyneladende for at undgå, at en mandlig kollega blev dømt.

Det ville ikke være kommet bag på Kim Østerbye, hvis det var sket for 10 år siden. Men han havde håbet, at kolleger, der dækker over hinanden, hørte fortiden til.

- Tidligere har der været en kultur, hvor man står skulder mod skulder. Det skal man sådan set stadigvæk gøre, men det gælder altså også, når der er nogen, der ikke opfører sig ordentligt, siger han.

En kvindelig betjent modsagde de kolleger, der vidnede i retten, og som efter hendes opfattelse ikke fortalte sandheden omkring episoden i fængslet.

Efterfølgende blev den kvindelige kollega frosset ude på arbejdspladsen.

- Det synes jeg selvfølgelig ikke er i orden på noget plan. Hun har ret til at fortælle sin version af historien, og det er direkte absurd og forkert at fryse kolleger ude, siger Kim Østerbye.

Den kvindelige betjent fortalte, at en betjent havde taget halsgreb på en indsat. Ifølge de to betjente var der dog nærmere tale om et greb i skulderen. Det vurderede retten til at være løgn, hvilket medførte at begge mænd blev idømt fængsel i 60 dage.

Ifølge fængselsinspektøren i Anstalten ved Herstedvester, Hanne Hoegh Rasmussen, er episoden ikke et udtryk for en generel problemstilling.

- Den konkrete situation er problematisk og uacceptabel, men jeg har ikke holdepunkter for at antage, at det er en generel tendens, siger hun.

/ritzau/