Formand til EU-ledere om Grækenland: Hold hovedet koldt

Skrevet af admin

12/07/2015

Mest læste i dag

I aften vil Europas fremtid blive besluttet, og det er vigtigt at holde hovedet koldt og fokusere på det store billede.

Sådan lyder opfordringen fra EU-parlamentsformand Martin Schulz til eurozonens 19 ledere ved starten af topmødet i Bruxelles søndag.

Her skal lederne diskutere situationen i Grækenland, og hvorvidt man skal sige ja eller nej til at begynde at forhandle om en tredje lånepakke til det kriseramte land.

- Jeres attitude i de næste timer kan blive afgørende for morgendagens Europa. Hold jer dette for øje.

- Europa ville ikke være Europa uden Grækenland, og Grækenlands plads er i hjertet af Europa. En grexit (græsk udtræden af euroen, red.) vil være en lose-lose situation for alle med uforudsigelige, mulige katastrofale konsekvenser, siger Schulz, der kun er tilstede ved starten af topmødet og ikke er med til at beslutte noget.

Det er andet topmøde på én uge, hvor eurolandenes ledere diskuterer den græske gældskrise. Søndag er sidste deadline for at nå en aftale, har EU-præsident Donald Tusk tidligere slået fast.

Og samme melding kommer fra Schulz, som siger, at det er "sidste chance for alle".

- Der kan ikke stå mere på spil, siger parlamentsformanden.

Stats- og regeringscheferne bliver også briefet af eurogruppens formand, den hollandske finansminister Jeroen Dijsselbloem, der har holdt møde med eurozonens finansministre lørdag og søndag.

Finansministrenes møde sluttede søndag eftermiddag. Her var konklusionen blandt andet, at den græske regering og parlamentet senest onsdag 15. juli skal have vedtaget en række reformer sammen med andre nødvendige lovændringer, før nye forhandlinger kan komme på tale.

Grækenland ønsker en ny støtteordning, der løber over tre år med lån på 53,5 milliarder euro, hvilket svarer til knap 400 milliarder kroner.

EU-Kommissionen, Den Europæiske Centralbank og Den Internationale Valutafond vurderer dog, at Grækenland har behov for en støtteordning på mellem 82 og 86 milliarder euro for at komme økonomisk på fode igen.

Det fremgår af det dokument, som eurolandenes finansministre har afleveret til eurotopmødet. Beløbet svarer til mellem 615 og 645 milliarder kroner.

/ritzau/