Formandsfavorit: Intet er afgjort endnu

Med opbakning fra fagforbund, der repræsenterer omkring 700.000 ud af LO-forbundenes en million medlemmer, kunne man tro, at det var fristende for LO's nuværende næstformand, Lizette Risgaard, at lade champagnepropperne springe og fejre valget som ny formand for landets største lønmodtagerorganisation.

Men Lizette Risgaard vil på ingen måde kalde sejren hjemme, før stemmerne er talt op på LO's kongres på tirsdag, hvor efterfølgeren til LO-formand Harald Børsting skal vælges.

- Jeg er ikke sikker på at blive valgt. Det er kongressen, der beslutter, hvem der skal være den nye LO-formand. Sådan er vores demokrati, siger Lizette Risgaard.

- At sige, at det er afgjort, inden stemmerne er talt op, vil jeg være ked af, for det, mener jeg ikke, er rigtigt.

Og ifølge hendes modkandidat til posten, Flemming Vinther, der er formand for Hærens Konstabel- og Korporalforening, bør Risgaard heller ikke vide sig for sikker.

- Jeg er fuld af kampgejst. Hvis de officielle udmeldinger fra forbundene holder, så kan jeg jo godt tælle stemmerne sammen, men jeg mener, at jeg har en chance, og den har jeg tænkt mig at benytte mig af, siger han.

- Jeg er i stand til samle både på tværs af organisationer, uddannelsesretninger og lønniveauer. Jeg har bevist, at jeg er i stand til at kommunikere, også når det er komplekse budskaber. Og det mener jeg, at jeg gør bedre end Lizette, siger Vinther.

Lizette Risgaard har forud for kongressen samlet opbakning fra forbundene 3F, Dansk Metal, FOA og HK/Privat, og hvis de delegerede på kongressen ellers følger hovedbestyrelsernes anbefaling, så burde hun være sikker på et valg.

Bliver hun valgt, bliver hun den første kvindelige LO-formand nogensinde. Muligvis bliver hun også den sidste formand for organisationen i dens nuværende form.

Et af de emner, kongressen skal behandle, er nemlig en omdiskuteret fusion med den anden store hovedorganisation, FTF.

I første omgang skal kongressen vende tommelfingeren op eller ned til et forslag om, at LO dels går i gang med et samarbejde med FTF på uddannelsesområdet, og dels går i gang med at afklare, hvad en ny organisation skal hedde, og hvordan den skal bygges op.

/ritzau/

Dagens Gossip