Formandsfavorit trækker sig midt i republikansk kaos i USA

Den amerikanske favorit til at blive den næste formand for Repræsentanternes Hus i USA trækker sig nu fra valget.

Kevin McCarthys udmelding ventes at udløse ekstraordinært kampvalg for at finde den næste leder og kaste partiet ud i politisk kaos.

Han var tilsyneladende sikker på at vinde valget, men ikke de 218 mandater, der er nødvendige for at få absolut flertal i Repræsentanternes Hus, hvor der er 435 sæder, og hvor Republikanerne har formandsposten, fordi de er det største parti.

- Hvis vi skal forene os og være stærke, har vi brug for et nyt ansigt til at hjælpe med at gøre det, sagde McCarthy efter udmeldingen om, at han trækker sig.

Det skaber stor politisk forvirring, at McCarthy trækker sig, hvilket overraskede politikerne og journalister fuldstændigt og kommer forud for, at Kongressen står over for svære politiske kampe om blandt andet det føderale budget.

I den situation er der brug for en formands faste hånd på roret i Repræsentanternes Hus, som sammen med Senatet udgør de to kamre i Kongressen.

Den 50-årige republikaner fra Californien, som har formået at forbedre forholdet mellem konservative og moderate, er offer for et intenst opgør, hvilket gør, at han trækker sig fra posten, som ville have placeret ham som nummer to i den politiske arvefølge efter præsidenten og vicepræsidenten.

Hvis både præsident Barack Obama og vicepræsident Joe Biden bliver ude af stand til at varetage jobbet, skal formanden for Repræsentanternes Hus indtræde som præsident.

Formandsvalget er nu udskudt, uden at der er fastsat en ny dato.

Posten blev ledig, da den tidligere formand og talsmand for Republikanerne John Boehner meddelte, at han træder tilbage med udgangen af oktober, hvilket sendte et chok gennem Det Republikanske Parti.

Den 65-årige republikaners afgang efter 24 års tjeneste i Kongressen skete for netop at undgå langvarig uro om lederskabet.

Valget til ny formand finder sted, mens USA gør klar til præsidentvalget til november 2016.

/ritzau/

Dagens Gossip