Formodet IS-kæmper: Det var aldrig min plan at gå i krig

- Lad mig lige slå én ting fast: Jeg har aldrig været hos Islamisk Stat for at gå i krig for dem. Jeg har aldrig haft en intention om at tage deltagelse i krig med våben i hånden.

Sådan lyder det tirsdag i Retten i Glostrup fra en 24-årig dansktyrker, der er tiltalt for at lade sig hverve af terrororganisationen Islamisk Stat (IS).

Ordene falder under afhøringen af den tiltalte, da han konfronteres med sit kendskab til en dansker, der angiveligt har en voldelig fortid hos IS. En lang Skype-korrespondance mellem de to bliver blandt andet vist på storskærmen i retssalen.

- Jeg vil helst ikke knyttes sammen med ham her, siger den tiltalte.

Den 24-årige tiltalte understreger, at han blot ville hjælpe den syriske befolkning.

- Selve borgerkrigen i Syrien er startet af Assad. Han begik krigsforbrydelser mod sin egen befolkning, mens alle bare kiggede på, siger den tiltalte.

- Jeg følte, at jeg havde brug for at hjælpe til, forklarer han.

Anklager Natalja Lindberg pointerer herefter, at Islamisk Stat også slår folk ihjel og spørger derfor den tiltalte om, hvorfor han ikke hjalp til med nødhjælp i Tyrkiet i stedet for.

- Jeg var helt alene, og det var vanskeligt for mig at tage andre steder hen, svarer han.

Tirsdag er det tiende retsmøde i sagen mod den 24-årige formodede syrienkriger. Han er blandt andet tiltalt for at rejse til Syrien i 2013 og for her at lade sig hverve af IS.

Han har indtil videre nægtet sig skyldig, men med tirsdagens udtalelser har han altså både erkendt at have været i Syrien og at have tilsluttet sig IS.

Det var dog ikke som kriger - med derimod som medarbejder i et bageri.

- Jeg blev kørt på arbejde om morgenen hen til bageriet, hvor jeg stod for at lave brød. Jeg arbejdede 12-15 timer om dagen, siger han.

Den tiltalte er retssagens sidste mand i vidneskranken, og det forventes, at der i næste uge vil falde dom i forhold til skyldsspørgsmålet.

/ritzau/

 

Top partnere


Lån penge
Find det bedste lån til dig, der lige står og mangler penge her og nu til en rejse eller en ny computer.


Vejle24
Vejles nye netavis med seneste nyt fra Vejle og omegn.
 

Dagens Gossip