Formodet IS-medlem forsøgte at radikalisere beboere på bornholmsk asylcenter

Skrevet af admin

26/07/2016

Mest læste i dag

En person med formodet forbindelse til den militante bevægelse Islamisk Stat er mistænkt for at forsøge at påvirke flere asylansøgere i en ekstremistisk retning.

Det viser en indberetning fra Røde Kors til Udlændingestyrelsen, som DR Bornholm har fået aktindsigt i.

Vedkommende gik i april ind på asylcentret Slottet i Rønne og præsenterede sig som medlem af Islamisk Stat ifølge flere beboere på centret.

Ifølge indberetningen henvendte en troværdig beboer sig til centerledelsen om besøget fra den formodede IS-sympatisør.

Det er en både sjælden, og alvorlig sag, vurderer tidligere operativ chef i PET, Hans Jørgen Bonnichsen.

- Jeg kender ingen trends eller tendenser, der peger i retningen af, at man prøver på at påvirke en flygtningeskare - en flygtningeskare, som vel at mærke er flygtet fra Islamisk Stats uhyrlige rædsler, siger han.

Hele episoden virker dog hverken som et imponerende eller sandsynligt forsøg på radikalisering, mener Hans Jørgen Bonnichsen.

- Hvis man udgiver sig som medlem af IS, er man dummere end IS tillader. Det, at man præsenterer sig som medlem af en terrororganisation, er næsten en straffelovsovertrædelse, siger han

Hverken politiet, Røde Kors eller Udlændingestyrelsen ønsker at udtale sig om, hvad konsekvenserne efterfølgende har været, eller om der er blevet rejst tiltale mod personen.

I et skriftligt svar skriver Udlændingestyrelsen, at asylcentrene ofte indberetter hændelser, men at styrelsen ikke har set eksempler som det på Bornholm.

/ritzau/