Formuestatistik bekræfter fordomme og løfter øjenbryn

Skrevet af admin

27/01/2016

Dagens topnyheder

Danmarks Statistik har for første gange i årevis lavet en statistik over danskernes formuer. Tallene viser, at formuerne bor på Nordsjælland, og at hundredtusinder husstande er i minus.

Den gennemsnitlige familie har en nettoformue - værdier minus gæld - på 1,7 millioner kroner. For den femtedel af danskerne med de laveste indkomster er tallet 0,3 millioner kroner, mens det for den rigeste femtedel er på 4,8 millioner kroner.

- Vi kan se, at der er en meget, meget stor forskel på formuerne målt i forhold til indkomst. En forskel på en faktor 16 er i sig selv meget markant, siger chefanalytiker hos Nykredit Tore Stramer og fortsætter:

- Der er også en stor forskel, når vi kigger på det geografisk. Formuerne er klart størst i Nordsjælland.

Ifølge statistikken ligger de største formuer i Rudersdal, hvor den gennemsnitlige formue er på 6,6 millioner kroner, og i Gentofte, hvor den gennemsnitlige formue er på 5,8 millioner kroner.

I den modsatte ende ligger Ishøj med en gennemsnitlig formue på 1,1 millioner kroner og en kommune som Randers, hvor den gennemsnitlige formue er på 1,3 millioner kroner.

Selv om danskerne har en gennemsnitlig formue på 1,7 millioner kroner, så viser tallene også, at bekymrende mange slet ingen har - faktisk det modsatte. 13 procent af danskerne har mere gæld end formue.

- Det svarer til, at 385.000 familier har større gæld end formue. Det er et højt tal og viser, at der stadig er mange, der har det rigtigt svært. Og igen er det værst for dem, der har den laveste indkomst. Det bør give lidt genlyd, siger Tore Stramer.

Han understreger, at Danmark internationalt set ikke har en stor forskel mellem rig og fattig.

- Men nu har vi fået sat tal på, hvad forskellen mellem rig og fattig er. Jeg synes, det ser stort ud, når man sådan får det klasket i hovedet, siger Tore Stramer.

Formuen er udregnet ved at trække gælden fra de værdier, familierne har i eksempelvis hus, opsparing, pensionsopsparing eller aktier.

Eksempelvis har den gennemsnitlige familie en formue på 2,6 millioner kroner. 1,3 millioner af dem er i ejendom og 0,8 millioner i pension. Den gennemsnitlige familie har dog gæld for 0,9 millioner kroner, hvoraf 0,6 millioner er i boliggæld.

/ritzau/