Fornyet usikkerhed sendte USA-aktierne ned

Kursfaldene var en del af et generelt prisfald på markederne. Også olie- og guldprisen faldt markant - det med henholdsvis en og tre procent, skriver det amerikanske nyhedssite CNN, der også peger på en række årsager til den fornyede nervøsitet i markedet.

Én ting er, at en ny regnskabssæson bliver skudt i gang i næste måned, og at der er lidt usikkerhed om, hvad billedet vil være i kvartalet. Nøgletal har indikeret, at den økonomiske genopretning i USA går lidt langsommere end tidligere estimeret - spørgsmålet er, hvordan det har påvirket virksomhedernes indtjening.

Derudover er der de problematiske forhandlinger om gældsloftet i USA. Den polariserede politiske situation har gentagende gange drillet og skabt usikkerhed om, hvorvidt USA vil betale af på sin gæld rettidigt. Ordet »statsbankerot« dukker altid op, når samtalen lander på gældsloftet, og selvom de fleste nok vil sige, at det alt andet lige er en meget usandsynligt scenarie, så er risikoen til stede. Det huer heller ikke markedet.

Endelig så er der meget fokus på centralbankens gøren og laden for tiden. Tidligere på ugen valgte centralbankformand Ben Bernanke ikke at røre ved det støtteopkøbsprogram, den følger. Men den ventes han at gøre inden for en overskuelig fremtiden - spørgsmålet er bare hvornår?

Alt i alt var er mange ubesvarede spørgsmål for tiden, og det var med til at skabe nervøsitet i markederne fredag, skriver CNN.

Dagens Gossip