Forretningsmand slipper for fængsel i sag om skattely

Skrevet af admin

28/04/2016

Mest læste i dag

En dansk forretningsmand, som i byretten blev idømt tre års fængsel for skattesnyd i forbindelse med en såkaldt trust på Jersey, har torsdag i Østre Landsret fået ændret sin dom til en betinget dom.

Det betyder, at han slipper for fængsel. Til gengæld skal der ifølge dommen konfiskeres godt 13 millioner kroner hos ham. Det er penge, som retten vurderer, at han skulle have betalt i skat.

Den nu 67-årige forretningsmand, der bor i England, blev i Retten i Lyngby idømt tre års ubetinget fængsel for grov skattesvig ved at gemme en formue på knap 33 millioner kroner i en såkaldt trust med hjemsted først på Jersey og senere i Genève.

I løbet af en årrække fik manden ifølge retten jævnligt beløb fra trusten til at dække sine egne og sin families udgifter, blandt andet til at købe en båd.

Dermed har trusten ikke været tilstrækkeligt adskilt fra mandens øvrige formue, og derfor skulle han betale skat af indtægterne.

Manden har under sagen blandt andet forklaret, at han havde fået vejledning fra professionelle og velrenommerede rådgivere.

Arrangementet stod på i omkring syv år indtil 2006, og manden blev i 2008 sigtet for skattesvig. Det tog imidlertid Bagmandspolitiet seks år at få sagen for retten.

Dommen ved Retten i Lyngby faldt i marts 2014, og det er den, der nu er gjort betinget med en prøvetid på to år.

Mandens forsvarer, advokat Henrik B. Sanders, oplyser til Ritzau, at dommen er gjort betinget med henvisning til forretningsmandens alder og helbred, og desuden fordi en tilsvarende sag mod hans tidligere kompagnon endte med en betinget dom.

Kompagnonen blev af Østre Landsret i 2013 idømt fængsel i tre år og seks måneder for at skjule en formue på Kanaløerne, og hans dom blev gjort betinget med henvisning til hans alder. Han er fem år ældre end den nu dømte kompagnon.

Ifølge advokaten understreger Østre Landsret i sin afgørelse, at det er "undtagelsesvis", at dommen i skattelysagen er blevet gjort betinget.

/ritzau/