Forrykt at bore efter olie ved Grønland

- Boringerne bør stoppes. De skal ikke tillades, for det er helt forrykt at bore i det område, for der er absolut ingen olieselskaber, der har boreteknologien til at gøre det sikkert.

Sådan lyder advarslerne nu fra olieekspert Sigurd Solem, direktør for Dansk Geotermi og rådgiver for boreprojekter med særligt speciale i boreteknologi og sikkerhed.

Sigurd Solem, der som tidligere operationschef i Maersk selv har boret efter olie i store dele af verden, mener ikke, at hverken Danmark eller Grønland har den nødvendige kompetence til at styre sikkerhedsforholdene omkring de risikable prøveboringer.

Det skriver MetroXpress.

Boringerne er planlagt til at starte i 2014 i den vestlige del af Grønland.

Værst af alt er, ifølge den erfarne boreekspert, at teknologien til at sikre boringer i is slet ikke eksisterer:

- Jeg fatter ikke, at selskaberne har fået lov, for teknologien til at bore i is eksisterer ikke, så risikoen for, at der sker et uheld, er enorm og meget større end andre steder, vi borer - ikke mindst på grund af isbjergene, siger Sigurd Solem til MetroXpress.

- Og sker der en stor ulykke, er konsekvenserne ufatteligt større og ufatteligt forfærdelige, for hele det arktiske økosystem vil aldrig, aldrig nogensinde kunne genoprettes og vil være ødelagt for altid, mener han.

Hos Greenpeace opfordrer talsmand Niels Fuglsang til et stop for boringerne.

- På grund af de lave temperaturer deroppe kan olien ikke fordampe som andre steder, men vil dræbe dyr, planer og miljøet i mange, mange år. Effekterne af et olieudslip ud for Grønlands kyst er så uhyggelige, at man næsten ikke tør tænke på det, siger han.

/ritzau/

 

Dagens Gossip