Forsikringernes organisation forbyder nu GPS-sporing

Forsikringsselskabernes brancheorganisation har besluttet, at forsikringsselskaber og pensionsselskaber ikke længere skal bruge gps-sporing til at undersøge eventuelle mistanker om svindel.

Det oplyser Forsikring & Pension i en pressemeddelelse.

Det er sket mindst tre gange, fordi forsikringsselskaber ville undersøge, om en kunde snød ved at overvåge personens færden.

Men det er slut nu.

- Forsikring & Pensions bestyrelse har besluttet, at gps-sporing ikke længere anvendes til undersøgelse af forsikringssvindel. Det sker, selv om gps-sporing juridisk set er lovligt, og selv om gps-sporing siden 2010 kun været brugt ganske få gange, lyder det.

Forsikring & Pension har taget dette skridt, da undersøgelser af mistanker om forsikringssvindel bør ske "på en ordentlig og hensynsfuld måde".

Overvågningen er en anerkendt metode i branchen, skrev Berlingske onsdag.

Oplysningerne stammer fra et udkast til en endnu ikke offentliggjort rapport fra Finanstilsynet, som avisen har set.

Metoden har da også vakt kritik fra flere kanter. Blandt andet har Birgit Kleis, kommitteret i Datatilsynet, sagt, at det kan være i strid med persondataloven, mens Lars Pram, direktør i Forbrugerrådet Tænk, har kaldt det "at gå over grænsen".

Også fra politisk side har metodernes skabt opsigt. Erhvervs- og vækstminister Troels Lund Poulsen (V) ville over for Berlingske ikke kommentere rapporten, som avisen har fået indsigt i.

Ministeren slår dog fast, at forsikringsselskaberne skal opføre sig redeligt og ordentligt.

- Skulle det vise sig, at dette ikke er tilfældet, skal der entydigt strammes op, sagde han forleden i en skriftlig kommentar til Berlingske.

Ud over overvågning med gps har Finanstilsynets rapport også undersøgt selskabernes mere vidtgående metoder, der foruden overvågning af biler også dækker over oprettelse af falske profiler på sociale medier samt observationer og videooptagelser af kunderne.

/ritzau/

Dagens Gossip