Forsikringsselskaber: Pas på - Det er nu, tyvene bryder ind i dit hjem

Skrevet af Kirstine Petersen

17/11/2014

Dagens topnyheder

Det er ikke kun til jul, du skal barrikadere dit hjem. Alle de kolde måneder er nemlig tyvenes højsæson alt at dømme ud fra tal fra Danmarks Statistik.

Tallene viser, at første og fjerde kvartal er de perioder, hvor der anmeldes flest indbrud af danskerne. Det vil sige fra oktober til marts. Tendensen mærker især forsikringsselskaberne noget til, når de må punge ud:

- Vi kan godt se tendensen, som dagens.dk fremlægger, i vores egne skadedata: Altså, at der er flere indbrud i 1. og 4. kvartal, siger Mads Houe, pressechef i Codan forsikring til Dagens.dk.

Læs også: Her er tyvenes nye trick: Sådan narrer de dankortet fra dig

Kasper, Jesper og Jonathan slår til i mørket
Ser man på statistikken, som er indsat nedenfor, er det tydeligt, at der sker et udslag i anmeldte tyverier i årets første og sidste kvartal, og at det har været en tendens i alle årene mellem 2007 og 2013.

- Vores bedste forklaring er, at indbrudstyve dels gerne vil have arbejdsro. Den kan de få i perioden, hvor der både er juleferie, vinterferie og efterårsferie, og hvor der derfor står huse og sommerhuse tomme og ubenyttede hen. Endelig, så har mørket også noget at skulle sige, fordi det betyder, at tyvene lidt lettere kan slippe ubemærket ind og ud, uddyber Mads Houe.

Læs også: Politiet: Dreng slår 75-årig til blods med lygte under hjemmerøveri

Danmark er særligt udsat
I 2013 blev der, ifølge brancheorganisationen for forsikrings- og pensionsselskaber, Forsikring og Pension, begået 748 indbrud per 100.000 indbyggere i Danmark.

Det er syv gange så mange indbrud per indbygger sammenlignet med Norge og 3,5 gange mere sammenlignet med Sverige. Muligvis, fordi vi er dårligere til at sikre vores hjem end nabolandene.

Og det er ikke de billige, bløde pakker, de langfingrede, uvelkomne gæster går efter. I Danmark er den gennemsnitlige erstatningssum per indbrud 25.000 kroner, hvilket er 4.000 kroner mere end i Sverige og 10.000 kroner mere end i Norge.