Forsinket græsk reformplan er modtaget i Bruxelles

Skrevet af admin

09/06/2015

Dagens topnyheder

Den græske regering har ifølge flere nyhedsbureauer tirsdag endelig sendt en lovet reformplan til sine internationale kreditorer.

Både AFP, Reuters og Bloomberg citerer anonyme kilder i EU-Kommissionen for oplysningen om, at planen er modtaget og nu bliver studeret nøje.

Det sker, efter at kommissionsformand Jean-Claude Juncker og den græske premierminister, Alexis Tsipras, begge åbent har sat ord på deres frustrationer over hinanden i kølvandet på deres møde i onsdags i Bruxelles.

Alexis Tsipras advarer samtidig i et interview med den italienske avis Corriere della Sera om alvorlige konsekvenser for hele eurozonen, hvis ikke det lykkes at enes om en redning for Grækenland og landet går bankerot.

- Jeg tror, det er klart for enhver. Det vil være begyndelsen til enden for eurozonen, siger Tsipras ifølge AFP.

De græske gældsforhandlinger har kørt trægt, siden Tsipras' i januar blev valgt på løfter om at få slækket på kreditorernes skrappe betingelser.

Den græske statskasse menes nu at være næsten tom, og de internationale kreditorer nægter at frigive endnu et milliardlån uden nye græske reformløfter.

Kommissionsformand Jean-Claude Junckers mæglingsforsøg i Bruxelles i onsdags sluttede med en melding om, at Juncker og Tsipras snart skulle ses igen.

Men lørdag nægtede Juncker at tage imod et telefonopkald fra Tsipras, efter at den græske premierminister i parlamentet i Athen fredag sagde, at han var blevet "ubehageligt overrasket" over Junckers forslag, som han kaldte "absurde" og "irrationelle afpresningsforsøg".

Juncker lod i forbindelse med de seneste dages G7-topmøde i Tyskland forstå, at han ikke så grund til at tale eller mødes, før Grækenland afleverede den lovede reformplan.

- Jeg har ikke personligt noget problem med Alexis Tsipras. Tværtimod. Han var min ven, han er min ven. Men for at venskaber kan bestå, må man følge et minimum af regler, sagde Juncker.

Det ventes, at Alexis Tsipras vil mødes med den tyske forbundskansler, Angela Merkel, og den franske præsident, Francois Hollande, når alle tre onsdag er i Bruxelles for at deltage i et EU-topmøde med latinamerikanske ledere.

/ritzau/