Forskel i flygtninge-støtte splitter rød og blå blok

Skrevet af admin

16/04/2014

Dagens topnyheder

Christiansborgs politikere er dybt uenige, når det kommer til spørgsmålet om, hvad man som flygtning egentlig har brug for, når man kommer til Danmark og skal bygge et nyt liv op.

Venstres integrationsordfører, Martin Geertsen, mener, at nogle kommuner bruger alt for mange penge.

- Det er overraskende høje beløb. Det er jo ikke en menneskeret for hverken danskere eller flygtninge at have en Kildemoes-cykel, en iPhone eller et fjernsyn, siger han til Ritzau.

I gennemsnit bruger kommunerne cirka 24.000 kroner per familie med to børn og to voksne.

Det viser en undersøgelse fra analysefirmaet LG Insight, der løser opgaver for kommunerne på blandt andet integrationsområdet, skriver Ugebrevet A4 onsdag.

Støtten til nyankomne flygtninge svinger fra 3000 kroner til 85.000 kroner per familie.

Martin Geertsen kalder det "pædagogisk ukorrekt" at støtte med 85.000 kroner, fordi det risikerer at "fylde flygtninge med en opfattelse af, at det danske velfærdssamfund er synonym med et tag selv-bord."

Men det afviser Enhedslistens Pernille Skipper.

- Etableringsydelsen er super vigtig for flygtningefamilierne. Det er vigtigt for, om man kan blive en del af samfundet og give sine børn en ordentlig opvækst.

- Hvis man så skal bruge mange år på at skrabe penge sammen til det, vi andre anser som helt basale fornødenheder i en hverdag, bliver det ikke nemmere. 85.000 bliver jo hurtigt lidt, hvis man skal købe møbler, tøj og skoleudstyr til børnene, siger hun.

Integrationsordfører for Dansk Folkeparti, Martin Henriksen, er på linje med Venstre.

- I en tid, hvor vi har svært ved at sikre en ordentlig pleje og omsorg af vores ældre og syge, er det her et oplagt sted at spare.

- Ud over at give flygtningene en opholdstilladelse, et sted at bo, kontanthjælp og børnecheck fra dag et skal de sørme også have tilskud til telefon, tv og computere. Signalet er, at så snart flygtningene sætter fod på dansk jord, sørger vi for det hele.

- Det er jo dømt til at gå galt, og det gør det så også, siger han.

Det er op til den enkelte kommune at beslutte, hvad flygtninge skal have støtte til.

Når flygtninge kommer til kommunerne, har kommunen pligt til at skaffe et sted, hvor de kan bo.

På landsplan gælder det 3000-4000 flygtninge hvert år.

/ritzau/