Forskellen på rige og fattige kommuner vokser

Konklusionen stammer fra arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhvervs (DE) kommuneindeks, hvor man har undersøgt udviklingen i landets kommuner fra 2007 til 2012 på ti udvalgte områder - fra antallet af tyveri- og voldsforbrydelser til middellevetid og antal borgere på dagpenge.

Det er kommuner i Nordsjælland og hovedstadsområdet, der indtager listens topplaceringer. Man skal ned til 9.- og 10.-pladsen, før man med Rebild og Skanderborg finder de første kommuner uden for dette område.

Christian T. Ingemann, direktør i Dansk Erhverv, kalder udviklingen alarmerende. Han mener, at det kommunale udligningssystem, der flytter penge fra rige til fattige kommuner, forstærker udviklingen.

»Udligningsordninger er et tveægget sværd, som på den ene side assisterer dårligt stillede kommuner, så vi ikke får et totalt skævvredet danmarkskort. Men udligningsordningerne er gået for vidt. Det må være sådan, at kommunerne har en høj grad af ansvar for at sikre økonomien, så det ikke bare er de veldrevne kommuner, der skal sende en check,« siger han til Politiken og uddyber:

»Udligning på det nuværende høje niveau risikerer at blive en sovepude. De kommuner, som får mange midler fra udligningen, har ikke et så stort incitament til at sikre indtægter til kommunekassen. De bliver sagsbehandlerkommuner, som, hvis de fik mindre i udligning, ville blive nødt til at forsøge at tiltrække erhvervsliv, så der bliver skabt job i nærområdet og dermed skatteindtægter,« siger han.

Christian T. Ingemann påpeger, at der skal være en udligningsordning, blot ikke så omfattende som i dag.

Dagens Gossip