Forsker: Angreb i Pakistan har stor symbolsk betydning

Skrevet af admin

20/01/2016

Mest læste i dag

Taliban i Pakistan har taget skylden for angrebet på et universitet i det nordøstlige Pakistan, hvor mindst 19 meldes dræbt og omkring 60 såret.

Ifølge seniorforsker Mona Kanwal Sheikh fra Dansk Institut for Internationale Studier (Diis) handler det for Taliban om at ramme, hvor det gør ondt.

- Universitetet har en særligt symbolsk værdi for Taliban, da det er opkaldt efter en sekulær, nationalistisk pashtuner, som de studerende netop fejrede jubilæum for. Talebans identitet er i radikal modsætning til det sekulære, siger hun til Ritzau:

- ANP, som er det sekulære, nationalistiske parti i Pakistan, kæmper om retten til at definere den rette pastunske identitet. Og det gør Taliban også. Vi har tidligere set Taliban rette angreb mod sekulære, nationalistiske mål flere gange.

Angriberne kom ind på området og klatrede over ydermurene til Bacha Khan Universitet i Charsadda i den nordvestlige Khyber Pakhtunkhwa-provins.

Da de var kommet ind på universitetet, åbnede de ild mod studerende og lærere i klasseværelser og på sovesale.

Universitetet har over 3000 studerende. Onsdag befinder der sig yderligere omkring 600 gæster på læreanstalten i anledning af en poesioplæsning.

Spørgsmål: Hvad kommer angrebet til at betyde?

- Det kommer til at betyde en yderlige skærpelse af fronterne - en yderligere polarisering af det pakistanske samfund.

- Det pakistanske militær vil formentlig igen stramme sin indsats, når vi taler om offensiver i stammeområderne og den nordvestlige grænseprovins, hvor Taliban har sit hovedfæste, siger Mona Kanwal Sheikh.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters har de pakistanske myndigheder afsluttet en gennemsøgning af universitetet. En talsmand for militæret siger, at mindst 19 mennesker blev dræbt, og at de fire militante, som stod bag angrebet, er dræbt.

/ritzau/