Forsker: Angreb i Paris har været under opsejling længe

Juha Saarinen, der forsker i jihadisme på Försvarshögskolan, mener, at noget tyder på, at fredagens angreb i Paris var nøje planlagt.

Han tror umiddelbart, at udenlandske, militante grupper har en finger med i spillet.

- Dette er en koordineret plan, som er blevet planlagt over lang tid. Flere personer deltog i attentaterne og muligvis endnu flere i planlægningen, siger han til det finske nyhedsbureau FNB.

Ifølge forskeren er det meget muligt, at der blandt gerningsmændene kan være personer, som har kæmpet i udlandet - eksempelvis i Syrien - og efterfølgende er taget til Frankrig.

Otte formodede gerningsmænd er meldt dræbt af de franske myndigheder, men deres identitet er ukendt. Mindst 120 mennesker er dræbt.

Ifølge Juha Saarinen er angrebene i Paris så tilpas avancerede, at det kan tyde på, at udenlandske grupper har hjulpet enten via finansiering eller planlægning.

Han er ret sikker på, at der findes en forbindelse til enten al-Qaeda eller Islamisk Stat (IS).

- Selvom IS kobles til broderparten af gennemførte og planlagte terrorangreb i Europa, så var det al-Qaeda, som stod bag angrebet på Charlie Hebdo (i januar, red.). Det er altså muligt, at nattens hændelser har med al-Qaeda at gøre snarere end IS, mener Saarinen.

Forskeren kalder situationen i Frankrig "højst foruroligende".

- Der har været mange planlagte attentater i Frankrig, men myndighederne har formået at forhindre dem. Den lokale jihadistbevægelse er aktiv, siger Juha Saarinen.

/ritzau/FNB

Dagens Gossip