Forsker: Dansk bidrag til IS-mission atypisk forsigtigt

Skrevet af admin

10/11/2015

Mest læste i dag

Folketinget skal tirsdag tage stilling til, om der skal sendes en dansk radarstation med et personale på 30 mand, som Danmarks seneste bidrag til kampen mod Islamisk Stat.

Det bidrag vil være atypisk småt for Danmark, vurderer professor Ole Wæver fra Københavns Universitet.

- Hvis man ser på nyere dansk historie, så er det lidt atypisk, siger han.

Tidligere har Danmark ifølge Ole Wæver bidraget til lignende missioner med "overdimensionerede" bidrag i forhold til Danmarks størrelse.

Og det er ikke manglen på politisk vilje eller efterspørgsel fra koalitionen, der er årsagen til, at Danmark ikke sender mere - eksempelvis kampfly.

- Det er ikke et politisk valg. Vi har ikke kigget på operationen og sagt, at nu vil vi hellere være forsigtige. Det er ikke på samme måde som canadierne, der har skiftet kurs efter deres valg. Det er fordi, at vi ikke magter det lige nu, siger Ole Wæver.

Det betyder ikke nødvendigvis, at Danmark er fuldstændig forhindret i at deltage i internationale missioner, understreger Ole Wæver.

Regeringen har tidligere luftet idéen om, at F-16-flyene til foråret skal tilbage i aktion over Irak - og måske Syrien.

Et af de partier, der mener, at der ikke er mulighed for at bidrage med mere, er Dansk Folkeparti.

- Vi ville gerne have bidraget med F-16-fly, men det lod sig ikke gøre. Vi er nød til at tænke på de begrænsninger, som vi har. Vores forsvar er blevet sparet i bund, så det er begrænset, hvad vi kan magte, siger partiets forsvarsordfører Marie Krarup.

Dansk Folkeparti anbefaler, at udgifterne til Forsvaret øges, men det er ikke et øget bidrag til kampen mod Islamisk Stat, der står øverst på ønskelisten.

- For Dansk Folkepartis vedkommende vil det først og fremmest være et spørgsmål om at kunne forsvare sig selv, siger Marie Krarup.

Og tirsdag bliver måske ikke sidste gang, at Danmark sender et "forsigtigt" bidrag, siger Ole Wæver.

- Der er folk, der gør opmærksom på, at hvis man regner materiel investeringer og nye kampfly sammen, så passer pengene ikke. Så der er noget, der tyder på, at det her ikke bliver sidste gang, at Danmark byder så forsigtigt ind, siger han.

/ritzau/